IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият отчет на LVMH прекъсна 6-дневната печеливша серия на европейските борси

Вниманието на инвеститорите е насочено към заседанието на Федералния резерв тази вечер, на което се очаква решение за ново повишаване на лихвите

20:10 | 26.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси прекъснаха шестдневната си възходяща серия в сряда заради слабите резултати на френския гигант в луксозните стоки LVMH и безпокойството преди решението за лихвите на Федералния резерв по-късно днес, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,5%, след като постигна най-дългата си възходяща серия от януари насам във вторник.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,19% до ниво от 7676,89 пункта. Германският DAX отписа 0,49% и завърши деня на равнище от 16 131,46 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 1,35% до равнище от 7315,07 пункта.

Книжата на LVMH поевтиняха с 5,2% в най-голямата загуба за компанията в процентно изражение от близо 17 месеца насам. Спадът на приходите от продажби на най-голямата компания за луксозни стоки в света показва, че секторът като цяло се насочва към по-невпечатляващ път на растеж.

Цената на акциите на конкурентите Kering и Hermes се понижи съответно с 1,8% и 2,4% и това повлече силно надолу CAC 40 заради засиленото присъствие на компании за луксозни стоки в него.

Книжата на Christian Dior също поевтиняха с 4%.

Сега инвеститорите ще насочат вниманието си към Фед, който се очаква да повиши лихвите с четвърт процентен пункт, вероятно последен подобен ход на американската централна банка в настоящия ѝ цикъл на агресивно затягане на паричната политика.

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) също да вдигне лихвата си с 25 базисни пункта до диапазон 3,5%-3,75% в четвъртък, а слабите икономически данни през последно време подкопават очакванията за ново повишаване на лихвите през септември.

В същото време резултатите на Microsoft, които показаха колко ще струва битката с висок залог за надмощие в областта на изкуствения интелект на технологичните гиганти, подкопаха още повече нагласите на инвеститорите.

Очаква се печалбите на компаниите от Stoxx 600 да са се свили с 8,1% през второто тримесечие, сочат прогнози на Refinitiv.

Книжата на германския бранд в спортната екипировка Puma поскъпнаха с 5,5%, след като приходите му от продажби през второто тримесечие надминаха очакванията, а цената на акциите на британския кредитор NatWest се понижи с 3,7%, след като главният изпълнителен директор Алисън Роуз подаде оставка, която влезе в сила незабавно.

Книжата на Rolls-Royce поскъпнаха с 21,2%, след като британската аероинженерна компания повиши прогнозите за оперативната си печалба за цялата година с около 45%. Цената на акциите на Novo Nordisk спадна с 2,9%, след като Ройтерс съобщи, че Великобритания прави преглед на клас лекарства, използвани за лечение на диабет и отслабване, продавани от компанията.

Португалският индекс PSI 20 нарасна с 1,3% и достигна 11-месечен връх, подкрепен от повишението с 4% в цената на акциите на компанията за комунални услуги EDP Renovaveis, след като тя надмина очакванията за печалбата си през първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sha-3
преди 11 месеца
Бря, jeff bezos Измислил тройной одеколон для галактических books https://***.amazon.com/ELSHA-1776-COLOGNE/dp/B017WPGQQ2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още