IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пшеницата поскъпва до 5-месечен връх

Основната причина е атаката на Русия върху украинското пристанище Рени

09:37 | 25.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пшеницата поскъпва и във вторник след ръста си през последните дни, достигайки най-високото си ниво от пет месеца, след като Русия атакува пристанище на река Дунав в Украйна, засилвайки опитите си да осакати жизненоважен маршрут за износ на украинско зърно, по който то достига световните пазари, съобщава Bloomberg.

Атака с дрон в понеделник удари дунавското пристанище Рени, унищожавайки хангар за зърно. Това се случва около седмица след като Москва прекрати сделката, която позволяваше на Украйна да пренася реколтата си през Черно море, и впоследствие атакува пристанищата на Одеса.

„Тази атака по Дунав е нещо огромно“, казва Майкъл Магдовиц, старши стоков анализатор в Rabobank Group. Пшеницата вероятно ще бъде най-засегната от всяко спиране на експортния капацитет, следвана от царевицата, коментира той.

Растителните масла все още могат да се транспортират с камиони и влакове, но не е толкова рентабилно зърнените култури да се изнасят по този начин, добавя Магдовиц.

Фючърсите върху пшеницата се повишиха с цели 2,6% в Чикаго до 7,7725 долара за бушел (27,21 кг), което е най-високото им ниво от 21 февруари. Царевицата за доставка през декември поскъпна с цели 0,7%.

Рени е едно от най-големите речни пристанища на Украйна за зърно и се намира на река Дунав на границата с Румъния. Местните търговци разширяваха капацитета си там в отговор на морската блокада на Русия. Въпреки че не е ясно доколко атаките ще засегнат износа от Рени, ударите увеличават оперативните рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още