IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси започват седмицата с оптимизъм

Седмицата ще бъде изпълнена с важни финансови отчети и срещи на централните банки

19:49 | 24.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси приключиха сесията в понеделник с леки повишения, докато инвеститорите следиха неубедителните резултати от изборите в Испания и са в очакване на натоварена седмица на корпоративни отчети и срещи на централните банки, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,1% ръст. Британският FTSE 100 и германският DAX също се озоваха на зелено, докато френският CAC 40 остана на червено. Ръстовете поведоха петролните и газовите компании, записвайки 1,5% повишение, докато медийните акции се оказаха с 0,7% надолу.

Европейски борси, 24.07.2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 24.07.2023 г. Таблица: CNBC

Нови данни обаче разкриха забавяне на бизнес активността във Франция, Германия и Обединеното кралство през юли, което увеличава рисковете от рецесия в Европа.

Испанските избори, които се проведоха в неделя, оставиха страната без ясно мнозинство за нито една от двете основни партии, отваряйки вратата за потенциални продължителни преговори за коалиция.

За четвъртък е планирано заседание на Европейската централна банка, като се очаква  банкерите да обявят увеличение на лихвите с 25 базисни пункта и да дадат насоки за финалните етапи от усилията за обуздаване на инфлацията.

Междувременно пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион имаха смесено представяне днес, докато инвеститорите следиха ключови икономически данни за целия регион. Японският Nikkei 225 напредна с 1,29%, след като нови данни показаха, че бизнес активността се е увеличила за седми пореден месец. Това се случва точно преди новата среща на Японската централна банка в четвъртък и петък.

Борсите в САЩ започнаха сесията разнопосочно, докато инвеститорите са в очакване на новото заседание на Федералния резерв в средата на седмицата, както и поредицата от корпоративни отчети, включително на технологичните гиганти Meta, Microsoft и Alphabet.

Първият ден от седмицата пък беше белязан от резултатите на британската Vodafone, ирландската Ryanair, швейцарската Julius Baer и италианската Poste Italiane.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 24.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още