IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Азия останаха разколебани след поредица от икономически данни

Пазарите в континентален Китай приключват пета поредна сесия на червено

13:53 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията в четвъртък без единна посока, докато инвеститорите оценяваха поредицата от икономически данни в региона, пише CNBC.

Китайската народна банка запази основната си лихва по едногодишните и петгодишните заеми без промяна, няколко дни след като страната отчете по-слаб ръст от очакваното на брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи за трети пореден ден с 0,26%. 

Пазарите в континентален Китай също бяха на червено, като индексът Shanghai Composite регистрира спад от 0,92% до 3169,52 пункта, а Shenzhen Component се понижи с 1,06% до ниво от 10 816 пункта, приключвайки пета поредна сесия със спад.

Понижението се дължи на решението на Китайската народна банка да запази основния си лихвен процент по едногодишните заеми на ниво от 3,55%, а този по петгодишните заеми - на ниво от 4,20%. Освен това страната заяви, че иска да инвестира в нови области на растеж от висок клас като ИТ, за да стимулира икономиката, коментира Хералд ван дер Линде, ръководител на отдела, разработващ фондовата стратегия за Азиатско-Тихоокеанския регион в HSBC.

„Китай не иска да се върна към стария модел на растеж, който включваше инвестиции в недвижими имоти и инфраструктура. Стига му толкова от него“, заяви той в предаването „Squawk Box Asia“ на CNBC.

Вместо това „страната иска да премине към нов модел на растеж“, който се фокусира върху технологии от висок клас, възобновяеми енергийни източници и електромобили, добави той. Но все още няма точни насоки от Пекин по отношение на тези конкретни подробности, обобщи Хералд ван дер Линде.

Японският Nikkei 225 се понижи с 1,23% до 32 490,52 пункта, а индексът Topix изостана с 0,79% до 2260,9 пункта, тъй като страната отчете изненадващ търговски излишък от 43 млрд. йени (308 млн. долара). Това е и първият излишък на Япония от 23 месеца насам.

Южнокорейският Kospi се понижи с 0,31% до 2600,23 пункта, а показателят Kosdaq записа ръст от 0,85% и завърши сесията на ниво от 931,6 пункта, продължавайки да напредва до 16-месечни върхове.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши незначително до ниво от 7325 пункта, след като стана ясно, че нивото на безработица в страната през юни е намаляло до 3,5% в сравнение с 3,6% през май.

Коефициентът на заетост – един от ключовите показатели, които Централната банка на Австралия взема предвид, когато решава дали да промени лихвите си, е останал на ниво от 64,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още