IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира след данните за американските запаси

Анализаторите смятат, че цената на суровината трудно ще намери ясна посока през следващите седмици

11:09 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се променят незначително в четвъртък, тъй като намалелите по-слабо от очакваното запаси от суров петрол в САЩ и евентуално по-слабите прогнози за търсенето, предизвикват предпазливост у инвеститорите, пише Ройтерс.

Септемврийските фючърси върху сорта Брент поскъпват с 10 цента, или 0,13%, до 79,56 долара за барел, а цената на августовските фючърси върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 5 цента, или 0,07%, до 75,30 долара за барел. Договорът за август на WTI изтича в четвъртък.

„След силния натиск от продажбите през нощта, тази сутрин се наблюдава, че цените на петрола се опитват да се стабилизират“, смята Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG.

Цените се понижиха по време на предходната сесия, тъй като инвеститорите се заеха да прибират печалбите си, след като данните показаха, че петролните запаси на САЩ са намалели по-малко от очакваното от анализаторите.

Междувременно щатският долар остана почти без промяна в стойността си, поевтинявайки с 0,2%.

Перспективите за търсенето в Китай, най-големия потребител на суров петрол в света, също бяха несигурни на фона на забавящата се икономика.

Цените на суровия петрол може да не успеят да намерят категорична посока на фона на смесените прогнози за световното търсене през следващите няколко седмици, коментираха анализатори на Citi.

Търсенето в момента изглежда като „смесена картина с по-силно търсене на бензин и гориво за реактивни двигатели (керосин), но по-слабо на нефтохимикали и дизел“, смятат анализаторите.

Цените на суровия петрол от сорта Брент преминаха в по-висок диапазон през юли, след като през май и юни бяха заседнали в диапазона от 72 до 78 долара, а подкрепа на ръста на цените този месец са оказали допълнителните съкращения на добива на Саудитска Арабия и геополитическите рискове, допълват анализаторите на Citi.

*Цените са актуални към 10:30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още