IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-голямото от очакванията охлаждане на британската инфлация окрили европейските пазари

Секторът на недвижимите имоти се представи най-добре на Стария континент в сряда

20:10 | 19.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха възходящо сесията в сряда, като британските акции бяха водещи след по-бързото от очакванията забавяне на инфлацията във Великобритания. То подкрепи надеждите, че лихвите са достигнали връхната си точка и оскъпи книжата на компаниите за жилищно строителство, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е нагоре с 0,3%, като записа втора поредна възходяща сесия. Експортно ориентираният лондонски бенчмарк FTSE 100 напредна с 1,8% до ниво от 7588,2 пункта, след като паундът поевтиня в резултат на данните за инфлацията. Те предизвикаха рали и при по-широкия индекс на недвижимите имоти, който нарасна с 4,3 на сто. Секторът се представи най-добре в сряда и достигна над двумесечен връх.

Германският DAX се понижи минимално с 0,1% до равнище от 16 108,93 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,11% и завърши деня на ниво от 7326,94 пункта.

Данни показаха, че британската инфлация се е охладила повече от очакванията през юни и се е ускорила с най-бавния си темп от над една година насам.

Паричните пазари все още дават шанс от 97% Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне лихвите с 25 базисни пункта на заседанието си следващата седмица.

Макар че пазарите остават съсредоточени върху данните и ръководителите на централната банка в търсене на признаци за забавяне на инфлацията и за траекторията на паричната политика, сезонът на отчетите също е на радара им.

Очаква се печалбите на компаниите от Stoxx 600 през второто тримесечие да са намалели с 9,2% спрямо предходната година, по данни на IBES за Refinitiv.

Минният сектор в Европа отбеляза спад от 1,1%, притиснат от поевтиняването с 1,4% на книжата на Antofagasta, след като китайската минна компания понижи прогнозите си за производството на мед за цялата година.

Цената на акциите на Kering нарасна със 7,4% след съобщението, че компанията води разговори с корпоративни финансови консултанти да я защитят срещу потенциални кандидат-купувачи. Френската луксозна група удължи ръстовете си, след като определи управляващия директор Жан-Франсоа Палю за новия главен изпълнителен директор на Gucci.

ASML Holding надмина очакванията за печалбата си през второто тримесечие и повиши прогнозите си за цялата година на фона на силно търсене от Китай. Книжата на нидерландския производител на чипове обаче поевтиняха с 1,9%.

Цената на акциите на рекламните компании WPP и Publicis намаля съответно с 1,6% и 2,8%, следвайки загубите при американския им конкурент Omnicom Group, който не отговори на очакванията за приходите си през второто тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още