IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва плахо след обещаната подкрепа за потреблението от Китай

Върховният орган за икономическо планиране на Китай обеща, че ще предприеме мерки за „възстановяване и разширяване“ на потреблението в страната

11:43 | 19.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола регистрират слаби изменения в сряда на фона на опасенията за търсенето в САЩ и обещанието на Китай да подкрепи икономическия растеж, съобщава Ройтерс.

Към 11:30 часа цените на фючърсите на европейския сорт Брент поскъпват с 0,31% до 79,88 долара за барел, докато тези на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се покачват символично с 0,07% до 75,80 долара за барел.

„В момента има много положителни фактори, задвижващи цената на петрола от гледна точка на търсенето и предлагането, и въпреки че очакваме цената на барел WTI да се възстанови до около 80 долара, това не означава, че пазарът е бичи, тъй като по-гълъбовата* позиция на световните централни банки все още показва отслабване на апетита за риск“, коментира Леон Лий, анализатор от CMC Markets.

„Тъй като Фед вероятно ще повиши лихвените проценти за последен път през юли, опасенията за търсенето в САЩ, което ще ограничи ръста в цената на петрола, вероятно ще останат.“

Икономистите все още се опасяват, че инфлацията в САЩ може да не се забави достатъчно скоро въпреки лихвените повишения. Проучване на Ройтерс показа, че базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като цените на храните и енергията, ще се е забавила съвсем леко или ще остане около сегашното ниво от малко под 5% до края на годината.

В положителен аспект обаче във вторник върховният орган за икономическо планиране на Китай обеща, че ще предприеме мерки за „възстановяване и разширяване“ на потреблението във втората по големина икономика в света, което от своя страна може да стимулира търсенето на петрол.

„Засега приемайки, че Китай ще въведе успешни стимули, петролният баланс ще се затегне значително, дори ако Европа изпадне в лека рецесия“, коментира Клаудио Галимберти, директор на отдела за проучвания в Северна Америка на Rystad Energy.

По отношение на предлагането Русия ще свие износа си на петрол с 2,1 млн. метрични тона през третото тримесечие в съответствие с планираните доброволни съкращения от 500 хил. барела дневно през август, твърдят от Министерството на енергетиката.

Подкрепа за цените оказа и очакваният спад в запасите в САЩ, след като данните на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол, бензин и дестилати са намалели през миналата седмица.

Трейдърите ще очакват потвърждение за свиването на запасите от статистиката на Администрацията за енергийна информация на САЩ, която предстои да бъде публикувана по-късно в сряда.

*Цените са актуални към 11:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още