IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондове набират дълг срещу портфейли, за да върнат пари на инвеститорите

Финансирането на нетната стойност на активите за полугодието е вече по-голямо от стойността за цялата 2022 г., според данни

11:39 | 22.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мениджърите на фондове за частен капитал вземат заеми срещу портфейли от активи, за да върнат пари на инвеститорите, докато се опитват да излязат от инвестициите. Така те добавят още един слой дългове към заемите, с които финансират техните корпоративни изкупувания.

Фирмите все по-често прибягват до техниката, наречена финансиране на нетната стойност на активите, тъй като нарастващите разходи по дълговете им и опасенията за икономиката затрудняват продажбата или листването на компаниите, които притежават, пише FT.

Базираната в Тексас Vista Equity Partners и шведската Nordic Capital са използвали такова финансиране тази година. Групи като Carlyle, Hg Capital и SoftBank също са използвали този механизъм, за да връщат пари на инвеститорите.

Това финансиране се възприема като по-малко рисковано от отпускането на обикновен заем на една компания. Освен това е по-евтино за кредитополучателя, според ръководители на частни капиталови инвестиции.

Някои анализатори обаче изразяват опасения, че подобно заемане натрупва допълнителен дълг на компаниите, които и без това са затруднени заради ръста на лихвите, който повиши разходите по заемите им, както и заради влошените перспективи пред икономиката.

„Това не е универсално добро решение, трябва да се гледа цялостната задлъжнялост и портфейла“, коментира Магнус Гудлад, партньор в консултантската фирма Rede Partners.

Той добавя, че това финансиране е „алтернативно средство за въвеждане на ликвидност“ във време, когато „всички показатели за сливания и придобивания са надолу и активността за излизане е драстично намалена, а рефинансирането на ниво индивидуален актив е по-скъпо и трудно“.

Според него стойността на това финансиране за полугодието надвишава общата сума за 2022 г., оценена от Rede на 21 млрд. долара.

За разлика от това, към средата на юни групите за изкупуване са набрали по-малко от 37,7 млрд. долара чрез листване на компании от портфейлите си в световен мащаб, показват данни на PitchBook. Това е най-малката сума от десетилетие.

Продажбите на корпоративни купувачи и компании за частен капитал също са на път да паднат до най-ниското си ниво от десетилетие, показват данните.

Фирмите обикновено се стремят да върнат пари на инвеститорите, докато се подготвят за нов цикъл на набиране на средства.

Vista Equity Partners, която се стреми да събере до 20 млрд. долара за най-новия си водещ фонд, се е свързала с Goldman Sachs, за да уреди заем в размер на 1,5 млрд. долара, обезпечен срещу компании от портфейла ѝ. Сумата е използвана за изплащания по-рано тази година, според запознати източници на медията. Goldman отказва коментар.

Nordic Capital също преговаря за набиране на заем, обезпечен срещу някои инвестиции, според други източници на медията. Стокхолмската група може да набере до 600 млн. евро. Nordic Capital и Vista отказват да коментират.

Тед Голдторп, ръководител на кредитния отдел в BC Partners, който предоставя подобни заеми, предупреждава, че инвеститорите „могат да бъдат много чувствителни към ливъридж“.

Джоана Роша Скаф, ръководител европейски частен капитал в Neuberger Berman, също посочва, че такова финансиране може да има „някои ползи“, но и подчертава, че то носи допълнителен финансов риск за фондовете.

Една от забележителните сделки е от миналата година, когато отделът за вътрешни капиталови пазари на Goldman Sachs и Carlyle се договориха за заем в размер на 1 млрд. евро за Carlyle срещу активи в петия европейски фонд за изкупуване на американската фирма, според източници на FT. Заемът е използван за изплащане на пари на Limited Partners. И двете компании отказват коментар.

Базираната в Лондон Hg Capital, най-големият софтуерен инвеститор в Европа, е събрала най-малко 500 млн. паунда от такива заеми, за да помогне за финансирането на изплащанията. Близки до фирмата посочват пред медията, че компанията смята NAV финансирането за полезен инструмент.

В края на 2021 г. SoftBank, японската инвестиционна група, взе назаем повече от 4 млрд. долара от кредитори, водени от Apollo, срещу компании в своя Vision Fund 2, за да си върне пари като най-голям инвеститор във фонда. След това SoftBank използва парите за нови инвестиции. Заемът е взет при 5% фиксирана лихва и е обезпечен с активи на стойност близо 50 млрд. долара.

Стойността на активите във VF2 оттогава е намаляла, без SoftBank да е близо до фалит, според човек, запознат с въпроса. От SoftBank не са отговорили на искане на медията за коментар.

Условията на последните заеми, разгледани от Financial Times, показват, че кредитополучателите са се съгласили да плащат поне 7 процентни пункта над референтните лихви и имат възможност да плащат лихва с ресурси, различни от пари.

При настоящите лихвени проценти разходите по тези заеми са минимум 10 процента в САЩ и Европа и могат да достигнат до 20 или 30 процента, според пазарни източници. Много такива заеми имат плаващи лихвени проценти, което означава, че разходите ще се увеличат заради ръста на основните лихви на централните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още