IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия не намериха единна посока в края на сесията

Хонконгският индекс Hang Seng записа спад от 2,05%

12:51 | 18.07.23 г.
ивета томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион не намериха единна посока в края на сесията във вторник, като индексите в Хонконг бяха най-губещите в региона, понижавайки се с 2% главно заради акциите на компаниите в сектора на недвижимите имоти и технологиите, пише CNBC.

Пазарите в континентален Китай също приключиха сесията със спадове, като Shanghai Composite се понижи с 0,37% до ниво от 3197,82 пункта, а показателят Shenzhen Component изтри 0,34% от стойността си до 10 972,96 пункта. И двата индекса записаха спадове за втори пореден ден.

Китайското правителство публикува план с мерки за насърчаване на потреблението, след като страната отчете по-слаб брутен вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие, отколкото се очакваше.

В Австралия S&P/ASX 200 записа понижение от 0,2% до 7283,8 пункта, като това беше втори пореден на червено за него, докато инвеститорите разглеждат протоколите от юлската среща на Австралийската централна банка.

Регулаторът все пак реши да не променя лихвените проценти, въпреки че от протоколите стана ясно, че е обмислял повишение от 25 базисни пункта на заседанието си през юли. Според представителите на банката паричната политика е „очевидно ограничаваща“ предвид нивото на основния лихвен процент от 4,1% и факта, че лихвите по ипотечните кредити са  били рекордно високи през май.

В Япония, индексът Nikkei 225 напредна с 0,32% до 32 493,89 пункта, а Topix записа ръст от 0,59% до 2252,28 пункта. Японските инвеститори очакват публикуването на ключови икономически данни по-късно тази седмица, включително данните за търговския баланс и индекса на потребителските цени (CPI) през юни.

Южнокорейският Kospi се понижи с 0,43% до 2607,62 пункта, а Kosdaq завърши с ръст от 1,76% до 914,14 пункта, достигайки най-високото си равнище от повече от 15 месеца.

Това се случва в момент, в който Ядрената консултативна група на страната се среща за първи път със САЩ днес, и на която среща ще се „обсъди споделянето на информация, механизма за консултация и съвместното планиране и изпълнение, предназначени за укрепване на ядреното възпиране срещу Северна Корея“. Това съобщи южнокорейската новинарска агенция Yonhap, цитирайки представители от южнокорейския президентски офис.

Хонконгският индекс Hang Seng отбеляза спад от 2,05% до 19 015,72 пункта и беше най-губещият индекс в региона. Той беше тласнат надолу главно заради акциите на компании в технологичния сектор и недвижимите имоти.

Акциите на компанията за недвижими имоти Longfor Group поевтиняха с над 9%, докато тези на компанията Country Garden Holdings изтриха 6,67% от стойността си. На технологичния фронт цената на акциите на JD Health International се понижи с повече от 5%, а акциите на Alibaba Health Information Technology, дъщерно дружество на Alibaba Group, поевтиняха с 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още