IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones постигна най-високото ниво на затваряне за годината

Инвеститорите се подготвят за интензивна седмица в сезона на отчетите

23:40 | 17.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции отчетоха повишения в понеделник, тъй като инвеститорите на Уолстрийт се подготвят за интензивна седмица в сезона на отчетите.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,22% до 34 585,35 пункта, което е най-високото ниво на затваряне на бенчмарка през 2023 г.

По-широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,39% до 4522,79 пункта, а технологичният индекс Nasdaq добави 0,93% до 14 244,95 пункта.

Акциите на технологичния гигант Apple добавиха 1,7%, а на Tesla поскъпнаха с 3,2% след започване на производството на своя Cybertruck в Тексас. Акциите на JPMorgan Chase поскъпнаха с 2,4%. Ръстът на акциите на Apple тласна нагоре с над процент и по-широкият технологичен сектор.

Сезонът на печалбите за второто тримесечие набира скорост тази седмица. Предстои да бъдат публикувани отчетите на големите финансови институции, като Bank of America, Morgan Stanley и Goldman Sachs. В тази връзка финансовите акции поскъпнаха в сесията с над 1%, тъй като инвеститорите очакват силни печалби за тримесечието. Настроенията вече са повишени заради по-добрите от очакваното резултати на JPMorgan Chase & Co и Wells Fargo и въпреки че печалбата на Citi не оправда очакванията на анализаторите.

Очакват се и резултатите за второто тримесечие на United Airlines, Las Vegas Sands и технологичните гиганти Tesla и Netflix.

Уолстрийт очаква мрачен сезон на отчетите и по-малки печалби, според CNBC. Анализаторите на FactSet прогнозират повече от 7% спад в печалбите на компаниите от S&P 500 спрямо второто тримесечие на 2022 г.

Тази седмица поставя началото и на активните залози за поведението на централните банкети от Федералния резерв на САЩ на следващото заседание на институцията. Инвеститорите оценяват на 97% шанса централната банка да увеличи лихвените проценти по-късно този месец, след като през юни не го направи.

Някои анализатори са оптимисти за технологичните акции. „Ние вярваме, че като цяло технологичният сектор ще нарасне с още 12-15% през втората половина на тази година, воден от софтуера и сектора на чиповете, като Big Tech остава „носителят на факела“ за това технологично рали, което в момента се подготвя“, коментират от Wedbush в бележка, предава Ройтерс.

Междувременно акциите на Ford Motor поевтиняха с над 5%, след като компанията намали цените на своя F-150 Lightning заради засилената конкуренция от страна на Rivian Automotive Inc и Cybertruck на Tesla.

Paramount се препъна, тъй като най-новият блокбъстър „Мисията невъзможна“ не успява да спечели боксофиса. Акциите на дружеството поевтиняха с над 3%.

Телекомуникационният гигант AT&T изтри 6% от пазарната си оценка, след като Citi понижи рейтинга на акциите поради опасения за значителни разходи за премахване на стари медни кабели, използвани за телефония и други цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още