IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на junk облигации в САЩ постепенно се свива

Все повече кредитополучатели се обръщат към частните пазари за свежи средства

16:45 | 20.07.23 г.
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Пазарът на облигации с рейтинг „боклук“ (junk) в САЩ, който е на стойност 1,35 трлн. долара, се е свил с почти 200 млрд. долара от историческия си връх в края на 2021 г. Това фиксира цените на нива, които според инвеститорите могат да дадат фалшиви сигнали за здравето на най-голямата икономика в света.

Рязкото покачване на лихвените проценти от началото на миналата година възпира компаниите да продават нови облигации, пише FT. Все повече кредитополучатели се обръщат към частните пазари за свежи средства, което е изтрило 13% от общата стойност на издадените junk облигации в САЩ след достигането на върха на пазара.

Инвеститорите сега имат по-малък избор какво могат да купят. Някои мениджъри на фондове купуват облигации, които иначе не биха избрали. Това обаче поддържа цените на junk облигациите, въпреки че много участници на пазара продължават да очакват някаква форма на икономическо забавяне.

По-слабият темп на емитиране на нови книжа е в основата на оценките на този клас активи, коментира Анджей Скиба, ръководител фиксиран доход в RBC Global Asset Management.

„Трупаме пари всеки месец. В крайна сметка просто купуваме едни и същи неща отново и отново“, коментира Дан ДеЯнг, мениджър на високодоходен портфейл в инвестиционната компания Columbia Threadneedle. Портфолиото на компанията е на стойност 584 млрд. долара.

Тази динамика заплашва да даде твърде положителни сигнали за здравето на икономиката, смятат някои инвеститори. Те също така смятат, че пазарът на облигации ще претърпи по-рязък спад, ако перспективите се помрачат. Най-засегнати ще са компаниите с по-нисък, неинвестиционен рейтинг, които не са успели да удължат падежа на дълга си, когато парите са били евтини.

„Тези условия могат да доведат до надценяване на пазара, но те не ви предпазват от огромни разпродажби и спад в цените, когато нещата се обърнат“, коментира Марти Фридсън, ветеран високодоходен инвеститор и главен инвестиционен директор в Lehmann, Livian, Fridson Advisors.

Въпреки че липсата на предлагане държи спредовете ниски, „с приближаването към края на годината има опасения, че когато насрещните ветрове на рецесията започнат да удрят пазарите, ще видим повече волатилност, а оттам и спредовете ще се разширят“, посочва Андерс Першон от фондовете за инструменти с фиксирана доходност на Nuveen.

В продължение на десетилетия пазарът на високодоходни облигации беше опората на рисковите кредитополучатели, като нарастваше по размер с годишен темп от 8,7% между 1996 г. и 2020 г., показва анализ на Fridson. След това пазарът достигна рекордните 1,55 трлн. долара през 2021 г., защото изключително ниските лихвени проценти предизвикаха надпревара за сделки.

Емисиите може и да намаляват тази година, но набраната сума през първото полугодие нараства с 30% на годишна база до 90 млрд. долара. До голяма степен тя е от рефинансирания. Новите заеми са само 39 за малко над 33 млрд. долара – най-нисък брой за периода от 1995 г. насам, според данни на Dealogic.

„Търгуваме при вероятно по-тесни спредове, отколкото иначе би бил случаят, ако имахме по-оживен първичен пазар“, казва Скиба.

Доходността по junk облигациите скочи до 8,69% към 11 юли от най-ниските 4,53% след кризата с Covid-19. Въпреки че по-голямата част от това увеличение се дължи на покачването на лихвените проценти на Фед, спредът с американските държавни облигации - допълнителната доходност, изисквана от инвеститорите, за да държат рискови облигации, се разширява до 4,05 процентни пункта от приблизително 3 процентни пункта.

Все пак това ниво е по-малко от началото на 2023 г. и от историческата средна стойност от 4,58 процентни пункта за високодоходните облигации извън периодите на рецесия, подчертава Фридсън.

Според инвеститорите икономическите показатели, включително данните за пазара на труда, досега са били по-оживени, отколкото мнозина се опасяваха, въпреки агресивната кампания за затягане на паричната политика на Фед. Все пак данните от петък показаха, че растежът на работните места се е забавил повече от очакваното през юни.

„Това забавяне ще се прояви рано или късно“, казва Скиба. Според него лихвите на Фед са в „дълбоко ограничителна територия“. Отделно е ударът от ограничаването на кредитната активност на банките, особено регионалните банки.

Повишаването на рейтингите също притиска пазара на високодоходни облигации. Дълг за над 81 млрд. долара е достигнал статут на инвестиционен клас тази година, показва анализ на Goldman Sachs за действията на основните рейтингови агенции. За сравнение, за същия период на миналата година дълг за 116 млрд. долара е получил инвестиционен клас.

Облигации за само 15,6 млрд. долара са получили junk рейтинг към края на юни.

Производителят на играчки Mattel, гигантът за стрийминг Netflix, енергийната компания Occidental Petroleum и застрахователят Enact са сред американските компании, чийто рейтинг Moody's повиши до ниво от инвестиционен клас през 2023 г. S&P даде инвестиционен рейтинг на Netflix още в края на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още