IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Азия приключват седмицата предимно с повишения

Южнокорейският индекс Kospi се доближи до най-високото си ниво за годината от 2641,16 пункта

13:17 | 14.07.23 г.
ивета томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните индекси на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията в петък с повишения, след като данните за инфлацията в САЩ показаха, че тя се е забавила повече от очакваното, засилвайки оптимизма, че може да спадне, без да отслаби пазара на труда, пише CNBC.

Индексът на цените на производител (PPI) в САЩ се повиши през юни с по-малко от очакваното, като отбеляза ръст от 0,1% на годишна база, а базисният PPI индекс, който премахва волатилните хранителни и енергийни компоненти, нарасна също с 0,1% - и тук по-малко от очакванията.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,78% и приключи сесията на ниво от 7303,1 пункта, за да завърши цялата си печеливша седмица, след като правителството избра Мишел Бълок да бъде новия гуверньор на Австралийската централна банка и да наследи настоящия Филип Лоу.

В Япония, токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 отбеляза незначителен спад до 32 391 пункта, а Topix също се понижи с 0,7%  до 2239,1 пункта, тъй като инвеститорите обърнаха внимание на данните за индустриалното производство през май, които отчетоха свиване от 2,2% на месечна база, в сравнение с ръста от 0,7% през април.

За цялата седмица Nikkei не отбеляза особено голяма промяна в нивото си, а Topix се понижи с 0,63%.

Южнокорейският Kospi записа ръст от 1,43% и завърши сесията на ниво от 2628,30 пункта и беше най-печелившия индекс в региона, а показателят Kosdaq напредна с 0,36% и завърши на равнище от 896,28 пункта. Kospi се приближи и до своя връх от 2641,16 пункта за 2023 г.

Хонконгският индекс Hang Seng в записа повишение от 0,21% в последния си час на търговия, удължавайки ралито си от четвъртък.

В континентален Китай показателят Shanghai Composite напредна слабо до 3237,7 пункта, а Shenzhen Component изтри 0,14% от стойността си и завърши на ниво от 11 080,32 пункта.

По-рано от Международния валутен фонд заявиха, че растежът в Китай се забавя поради по-слабите частни инвестиции, намаляващия износ и по-слабото вътрешно търсене.

 „Инерцията на растежа  се забавя напоследък в Китай, до голяма степен поради по-слаби  от очакваното частни инвестиции“, заяви говорителят на организацията Джули Козак отбелязвайки  спада на износа, отчетен наскоро, след силното представяне през първото тримесечие на годината.

Икономиката на Сингапур отбеляза ръст от 0,7% през второто тримесечие на годината, избягвайки техническата рецесия. Индексът на Straits Times се повиши с 0,26% след публикуването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още