IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-добрите от очакваното данни за британското БВП подкрепиха европейските борси

Забавянето на инфлацията в САЩ продължава да оказва влияние на търговията на фондовите борси в Европа

19:52 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските фондови пазари приключиха с ръст сесията в четвъртък (13 юли) на фона за по-бързо от очакваното забавянето на инфлацията в САЩ, отчетено в сряда, и новите данни за развитието на британската икономика през май, пише CNBC. Това е пети пореден ден с ръст за водещите индекси на търговията.

Статистиката показа, че британската икономика е понесла по-добре от очакваното повечето почивни дни през май и се свива с 0,1%, а не с 0,3%, каквито очаквания имаше. Това означава, че Великобритания може и да избегне, макар и на косъм, рецесията.

Паневропейският Stoxx 600 добави 0,61% към стойността си и затвори на ниво от 461,36 пункта като технологичните компании бяха сред най-добре представящите се.  В сряда индексът се увеличи с 1,5 на сто.

Сред най-добре представящите се компании днес е швейцарската Watches of Switzerland (Swatch), чиито акции поскъпнаха с почти 11%, след като публикува оптимистичен финансов отчет за полугодието, който се разчете като позитивен сигнал за целия пазар на луксозни стоки. На обратния полюс се нареди шведската енергийна компания Nibe Industrier, чиито акции загубиха почти 4% от цената си до 93,54 шведски крони за брой.

Германският DAX затвори търговията на ниво от 16 141,03 пункта, или увеличение от 0,74%. За френския САС 40 ръстът днес е от 0,5 на сто до 7369,8 пункта. Водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, се увеличава с 0,32% до 7440,21 пункта.

На петролните пазари цената на петрола се движи в тесни граници - ръст от около 0,1% към края на европейската търговия и за двата водещи сорта. Европейският "Брент" се задържа на ниво от малко над 80 долара за барел на фона на данните за забавяне на инфлацията в САЩ. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 75,78 за барел.

На валутните пазари еврото се повиши до 1,1203 долара за брой. Стойността на едни британски паунд достигна 1,3107 долара.

Цената на златото остава стабилна на ниво от 1963,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още