IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията продължават да вдъхват оптимизъм на Wall Street*

S&P 500 завърши предната сесия на най-високото си равнище от над година и днес продължава нагоре с повишение от 0,6%

17:16 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американския фондов пазар започват новата търговска сесия на зелено, след като още едно ключово четене на инфлацията се оказа под очакванията, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 завърши предната сесия на най-високото си равнище от над година и днес продължава нагоре с повишение от 0,6%.

От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 0,3%.

Технологичният Nasdaq Composite пък е нагоре с 1%.

Акциите на гиганта PepsiCo поскъпнаха с 0,4%, след като компанията отчете по-добри от очакваното приходи и печалба за второто тримесечие.

Индексът на производствените цени в САЩ за юни се оказа под очакваното, надграждайки оптимизма от предходния ден, когато бяха публикувани данните за потребителските цени. Производствените цени – това, което търговците на едро плащат за стоки – се повишават с 0,1% през юни. Според икономисти, анкетирани от Dow Jones, ръстът трябваше да е от 0,2%. Основният индекс на цените на производител, който изключва волатилни компоненти като храни и енергоносители, също прибави 0,1% и също е под очакванията.

Това, наред с данните за потребителските цени, успокоява притесненията, че икономиката може да е на прага на рецесия и засилва надеждите за скорошен край на цикъла от затягане на паричната политика.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 3,81% и 3,936%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също се понижава с 0,5% до 100,01 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола остава относително без промяна. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват минимално с 0,03% до 80,35 долара за барел. Тези върху американския сорт WTI пък прибавят 0,1% до 75,82 долара за барел.

Златото също остава без значително изменение на цената от 1961,4 долара за тройунция. По-рано през деня стойността на благородния метал се повишава до най-високото си ниво от около месец насам.

*Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още