IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на инфлацията в САЩ предизвика оптимизъм на борсите в Азия

Хонконгският бенчмарк Hang Seng напредна с над 2%

13:04 | 13.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията в четвъртък с ръстове, след като данните за инфлацията в САЩ през юни показаха, че тя се е забавила до по-ниско от очакваното равнище от 3%, а това е най-малкото ѝ ускорение на годишна база от две години насам, съобщава CNBC.

Инфлацията е и по-ниска от 3,1%, прогнозирани от икономисти, участвали в проучване на Dow Jones.

На месечна база темпът на инфлация се е ускорил с 0,2%, също по-слабо от очакваното. Базисният показател, който премахва волатилните елементи като храни и енергия, също се е забързал до ниво, по-ниско от прогнозираното.

Хонконгският индекс Hang Seng отбеляза ръст от 2,54% в последния час на търговията си и беше най-печелившият в региона, а Hang Seng Tech напредна с над 3%.

Акциите на Wuxi Biologics поскъпнаха най-много в рамките на индекса Hang Seng с 8,67%, а цената на акциите на JD Health и Alibaba Health Information Technology, дъщерно дружество на Alibaba, се повишиха със съответно 8,66% и 6,7%.

Пазарите в континентален Китай също приключиха сесията с ръстове, като индексът Shanghai Composite записа повишение от 1,26% до 3236,48 пункта, а Shenzhen Component регистрира ръст от 1,61% и завърши сесията на ниво от 11 095,44 пункта.

Китайските търговски данни бяха по-слаби от очакваното през юни, износът е намалял с 12,4% на годишна база, което е и най-големия му спад от три години насам, а вносът се е свил с 6,8% в сравнение със същия период, миналата година.

Говорителят на митническата служба на Китай Лю Далян, заяви на пресконференция в четвъртък, че търговията на Китай остава изправена пред огромен натиск през втората половина на годината отчасти заради високата инфлация в развитите страни и геополитическите рискове.

Южнокорейският индекс Kospi напредна с 0,64% до 2591,23 пункта. Показателят Kosdaq се повиши с 1,5%, но приключи сесията с по-малък ръст от 1,22%, тъй като централната банка на Южна Корея запази основния си лихвен процент непроменен на 3,5%, както се очакваше.

В свой доклад банката пише, че въпреки че инфлация в страната продължава да се забавя, се очаква тя да се ускори до ниво, над целевото от 2% и да остане там „за значителен период от време“.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 се повиши с 1,56% и затвори на 7246,9 пункта – пореден ръст в тридневната му печеливша серия.

В Япония индексът Nikkei 225 прибави 1,49% към стойността си до 32 419 пункта, а Topix напредна с 0,97% до 2242,99 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още