IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабата инфлация в САЩ и китайските търговски данни повишават цената на петрола*

Голямото количество петролни запаси на САЩ, отчетено миналата седмица, ограничи ръста на цените

10:39 | 13.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък, след като инфлацията в САЩ и други икономически данни породиха надежди, че Федералният резерв може да планира по-малко допълнителни повишения на лихвите, а китайски търговски данни показаха, че месечният внос на петрол през юни е бил вторият по големина в историята, съобщава Ройтерс

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 18 цента, или 0,22%, до 80,29 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 12 цента, или 0,16%, до 75,87 долара за барел.

Данните от САЩ в сряда показаха, че потребителските цени са се повишили умерено през юни, отбелязвайки най-слабия си годишен ръст от повече от две години насам. Пазарите очакват още едно увеличение на лихвените проценти, но търговците на петрол се надяват това да е последното, защото по-високите лихви може да забавят икономическия растеж и да свият търсенето на петрол.

„По-ниската от очакваното инфлация в САЩ предполага, че цикълът на затягане на паричната политика на Фед досега постига желания ефект за смекчаване на ценовия натиск“, коментира Йоп Джун Рон, пазарен стратег в IG, добавяйки, че това е създало „рискова“ среда за цените на петрола.

„Изглежда, че петролът наваксва с повишенията в цената си, тъй като слабият щатски долар и надеждите, че Китай ще продължи със стимулите напоследък са причината мечите настроения да отшумяват“, допълва Йоп.

Междувременно вносът на суров петрол в Китай през юни възлиза на общо 52,06 млн. метрични тона, или 12,67 млн. барела дневно, увеличавайки се с 45,3% на годишна база и достигайки втората си по големина месечна стойност до момента, показват публикуваните в четвъртък митнически данни.

Вносът на суров петрол за периода от януари до юни е нараснал с 11,7% до 282,1 млн. метрични тона, докато износът на рафинирани нефтопродукти за същия период се е увеличил с 44,7% до 31,31 милиона метрични тона, сочат същите данни.

Въпреки това слабият глобален икономически растеж, забавянето на световната търговия и инвестициите и геополитическите рискове продължават да оказват влияние върху търговията на Китай, заяви в четвъртък Лю Далян, говорител на Главната митническа администрация.

Друг фактор, ограничаващ ръста на цените, беше докладът на Администрацията за енергийна информация на САЩ, който отчете много по-голямо от очакваното натрупване на запаси от суров петрол в САЩ от близо 6 млн. барела миналата седмица.

Запасите от бензин остават без промяна на ниво от 219,5 млн. барела по време на празничната седмица около Деня на независимостта, ситуация, която е „почти нечувана“ коментира Фил Флин, анализатор в Price Futures group.

Анализаторите очакваха голям спад в запасите от бензин, тъй като шофьорите се отправят към своите дестинации за почивка.

* Цените са актуални към 10:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още