IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дългосрочният потенциал на инфраструктурните инвестиционни фондове

Много от тях се търгуват със солидна отстъпка спрямо нетната им стойност на активите и се очаква да поскъпнат, когато лихвите отново се понижат

17:06 | 24.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нарастващият набор от алтернативни инвестиционни тръстове, фокусирани върху осигуряването на доходност, има защо да бъде защитаван, пише за Financial Times Дейвид Стивънсън, активен инвеститор в непублични активи*. През последното десетилетие на почти нулеви лихвени проценти секторът нарасна експоненциално, тъй като инвеститорите вложиха десетки милиарди в тези фондове, насочени главно към инфраструктура.

Много от фондовете се търгуваха със сериозна премия спрямо нетната стойност на активите им (NAV), но времената се промениха и този широк алтернативен сектор изпадна в немилост през последните месеци. Виновникът е очевиден - увеличаването на лихвите.

Казано по-просто, ако повечето от тези фондове предлагат средна доходност от, да речем, 5,5%, защо да поемате този пазарен риск, когато можете да инвестирате в краткосрочни ДЦК, предлагащи почти същата доходност и то без капиталов риск, ако се държат до падеж?

По-високите лихвени проценти имат други косвени въздействия, по-специално намаляваща NAV, тъй като моделите на паричните потоци, които са в основата на оценките, се преразглеждат. А по-високите лихвени проценти означават и по-високи разходи за обслужване на заеми, въпреки че повечето фондове имат сравнително дългосрочни кредитни структури и много от тях са хеджирали своя лихвен риск.

Причината за по-високите лихви - инфлацията - помогна на много фондове, особено на тези с оперативни активи, които носят свързана с инфлацията възвръщаемост. Но има изоставане в това ускорение на инфлацията и то във всеки случай е недостатъчно, за да компенсира въздействието на растящите лихви.

По-лошото може да предстои в краткосрочен план. Има прилична вероятност лихвените проценти в Обединеното кралство и следователно краткосрочните доходности по британските ДЦК да се повишат още повече - вероятно с още 1 процентен пункт. При средни дисконтови проценти за повечето фондове от около 7,4%, анализаторите от Numis смятат, че още 100 базисни пункта върху дисконтовия процент биха могли да намалят вече снижената NAV с допълнителни 8%.

Други специфични за нишите фактори също могат да влязат в действие. Един фактор, свързан с възобновяемите енергийни източници, доведе до рязък спад на цените на електроенергията през първата половина на тази година. Малките фондове могат да се окажат отхвърлени от инвеститорите, докато повече от няколко може да се затруднят да покрият изплащането на дивиденти.

Така че, въпреки че секторът на инфраструктурните тръстове като цяло изглежда евтин при отстъпка спрямо NAV от 17 до 20 процента и доходност от около 6,5 процента, той може да бъде подложен на нарастващ натиск в краткосрочен план.

Но бих казал, посочва Стивънсън, че бързо се приближаваме към дъното дори само защото в даден момент през следващите 18 месеца Английската централна банка ще трябва да намали лихвите, вероятно обратно до диапазона от 3 до 5 процента. Защо? Въпреки че повечето коментатори са склонни да се съсредоточат върху заплахата, която дългосрочните високи лихви представляват за държавните финанси, истинската опасност е, че те убиват корпоративните инвестиции, намалявайки дългосрочните темпове на растеж.

Ако мислите, че и лихвените проценти, и инфлацията ще се върнат между 3 и 5 процента през 2024 г. или малко след това, сегашните цени на фондовете изглеждат привлекателни. Вградената средна реална възвръщаемост за сектора в момента е 5,3%, казват анализаторите от Numis.

И така, как да навигираме в този коварен пазар? Това са най-интересните дългосрочни залози в широкия алтернативен сектор.

Игра с качеството на NAV

Тъй като лихвите се очаква да останат по-високи за по-дълго време, инвеститорите ще се съсредоточат по-малко върху дивидентната доходност и повече върху способността на фонда да увеличи своята NAV чрез оперативно подобрение. Това изисква инвеститорите да гледат отвъд най-високата постигана доходност на фонда, когато става въпрос за увеличаване на оперативните печалби, което след това, надяваме се, ще доведе до по-високи дивиденти в бъдеще. Любимият фонд на автора в това отношение е 3i Infrastructure, с инвестиции, които имат много силно историческо представяне. Той има една от най-ниските отстъпки в сектора и наскоро набра допълнителни пари като знак за доверието на инвеститорите.

Цели за поглъщане

Някои фондове се оказаха в беда поради поредица от самопричинени събития. В тази категория е фондът за цифрова инфраструктура Digital 9, който инвестира във всичко - от подводни оптични кабели до скандинавски центрове за данни. Сега той се срина до отстъпка спрямо NAV от над 40 процента. Мениджърът на фонда напусна, a самият фонд купи голям дял в бизнес, наречен Arqiva, който управлява инфраструктурата за цифрово излъчване на Великобритания. D9 използваше много дълг, точно когато инвеститорите започнаха да се притесняват от скъпия ливъридж. Инвеститорите избягаха, но D9 има много солидно портфолио от действащи бизнеси в сектори, където скорошните сделки с непублични капиталови инвестиции се радват на високи пазарни оценки. Моето предположение е, пише авторът, че след като бордът намали дивидента, непубличен капиталов играч ще се намеси, като купи качествените активи, особено бързо развиващия се исландски бизнес с центрове за данни.

Алтернативен доход

Фондовете за алтернативни доходи генерират своите дивиденти от заемане на пари при високи лихвени проценти на нишови кредитополучатели. Biopharma Credit, например, отпуска заеми на утвърдени, но растящи фирми в областта на науките за живота за финансиране на нови продукти. Статистиката му по отношение отпускането на заеми е отлична и фондът има дълъг списък от заеми, които са погасени предсрочно, което води до допълнителни приходи от такси. Фондът обикновено се търгува близо до NAV, но напоследък се понижи, тъй като инвеститорите се притесняваха за една кредитна позиция. Мисля, че това ще се разреши изгодно, но междувременно получавате достъп до фонд със страхотно представяне, който носи 8 процента при почти 10 процента отстъпка, пише Стивънсън.

Растеж плюс

Не всеки инфраструктурен фонд е изцяло фокусиран върху защитните (антициклични – бел. прев.) сектори или само върху приходите. Някои ниши са по-ориентирани към растеж, където работещият бизнес очаква дългосрочен траен ръст на търсенето и по-високи печалби. Един пример е секторът на батериите, където нарастващото използване на възобновяеми енергийни източници в мрежата ще изисква съхранение на енергия чрез батерии. Пазарът расте бързо и има три фонда, фокусирани върху това пространство — Gresham House Energy Storage (където аз съм неизпълнителен директор, отбелязва авторът), Harmony и Gore Street. И трите сега се търгуват с отстъпка спрямо NAV, отчасти поради намаляващите цени на електроенергията. Но перспективите за растеж остават непроменени.

Надежди за възстановяване

Последната категория, пише Стивънсън, е за фондове, където просто историческото представяне е впечатляващо, но пазарът преувеличава рисковете от спад или, казано по друг начин, отстъпката спрямо NAV е прекомерна. Ако всичко върви по план, тази отстъпка трябва да спадне до под 10 процента през следващата година, тъй като инвеститорите осъзнават колко надеждни са основните бизнес единици, както и оперативните парични потоци. В тази категория авторът се спира на два фонда. Cordiant Digital е конкурент на D9 и в момента се търгува с 23 процента отстъпка, което е прекомерно предвид основните му бизнеси, предимно в Централна Европа. Другият е Greencoat UK Wind, който има дълга история на солидни парични потоци, но се търгува с отстъпка от 18 процента.

* Авторът притежава акции във фондовете 3i Infrastructure, Digital 9, Cordiant, Gresham House Energy Storage, Gresham House Energy Storage и Harmony.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 24.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още