IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите опасения и по-високите запаси в САЩ запазват цената на петрола стабилна*

Прогнозите на институциите в сектора сочат, че до 2024г. търсенето ще надхвърли предлагането

10:57 | 12.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола остават стабилни в сряда, като пазарите отразяват възможното увеличение на запасите от суров петрол на САЩ и икономическите опасения спрямо планираните съкращения на доставките от страна на най-големите износители на петрол в света и надеждите за по-голямо търсене в световен мащаб, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняват с 5 цента, или 0,06%, до 79,35 долара за барел, а цената на фючърсите върху суровия петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 3 цента, или 0,04%, до 74,80 долара за барел.

„По принцип през третото тримесечие се очаква да стигнем до дефицит в предлагането, но дали това ще бъде компенсирано от опасенията за рецесия и предпазливите настроения спрямо повишаването на лихвите - предстои да разберем“, коментира водещият енергиен анализатор на DBS Bank Сувро Саркар.

Инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ в сряда, за да получат повече яснота за прогнозата за лихвите в най-голямата икономика в света. По-високите лихви може да забавят икономическия растеж и да намалят търсенето на петрол.

Засега пазарите смятат, че има 92% шанс лихвите да бъдат повишени с нови 25 базисни пункта по-късно този месец, показва инструментът FedWatch на CME.

Като мечи знак по отношение на търсенето – запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с около 3 млн. барела през седмицата до 7 юли, съобщиха пазарни източници, които цитираха данни на Американския петролен институт. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха увеличение на запасите на суров петрол от 500 хил. барела.

Ако данните на Администрацията за енергийна информация, които ще бъдат публикувани по-късно в сряда, потвърдят увеличението, това ще бъде първият ръст на запасите от суров петрол от четири седмици насам, сравним с увеличението от 3,3 млн. барела, което наблюдавахме през същата седмица на миналата година и с петгодишния среден спад от 6,9 млн. барела.

Въпреки това прогнозите на Администрацията за енергийна информация на САЩ и Международната агенция по енергетика сочат свиване на пазара през 2024 г. Администрацията предвижда глобалното търсене да надхвърли предлагането с около 100 хил. барела дневно през 2023 г. и с 200 хил. барела на ден през 2024 г.

От друга страна, Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че петролният пазар вероятно ще остане стегнат през втората половина на 2023 г., посочвайки като причина за това силното търсене от страна Китай и развиващите се страни, съчетано с наскоро обявените съкращения на доставките от водещите износители на суров петрол Саудитска Арабия и Русия, наред с други.

Миналата седмица водещият производител Саудитска Арабия обеща да удължи свиването на производството си с 1 млн. барела дневно през август, а Русия – да намали износа си с 500 хил. барела дневно.

„Прогнозите за търсенето на суров петрол в краткосрочен план не би трябвало да са толкова лоши, тъй като през лятото всички отиват на почивка, която е свързана с някакво пътуване“, коментира старши анализаторът на OANDA Едуард Моя.

* Цените са актуални към 10:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още