IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландските компании тласнаха нагоре европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа ръст в трета поредна сесия

20:24 | 11.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха с ръст сесията във вторник на фона на надеждите на инвеститорите, че Федералният резерв в САЩ се доближава до края на цикъла на повишаване на лихвите, а Китай разшири някои от мерките си в подкрепа на изпитващия затруднение сектор на недвижимите имоти, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,7% и записа трета поредна възходяща сесия. Книжата на ирландските компании отбелязаха ръст от 2,1% и се представиха най-добре сред конкурентите си на Стария континент.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,12% до ниво от 7282,52 пункта. Германският DAX прибави 0,75% към стойността си и завърши деня на ниво от 15 790,34 пункта. Френският CAC 40 напредна с 1,07% до ниво от 7220,01 пункта.

Ирландските акции получиха подкрепа от ръстовете при Kingspan, чиито книжа поскъпнаха с 15,7%, след като тя прогнозира рекордна печалба за първото полугодие на тази година. Това помогна също на европейския строителен подсектор да прибави 2,4% към стойността си.

Минните компании бяха сред най-добре представилите се в Европа с ръст от 1,8%, след като цените на металите нараснаха вследствие на подкрепата на Пекин за имотния пазар.

Китай удължи до края на 2024 г. някои политики в пакета от спасителни помощи, приет през ноември, за заздравяване на сектора на недвижимите имоти.

Книжата на компании за луксозни стоки с експозиция към Китай, включително LVMH, Hermes и Richemont поскъпнаха с между 2% и 2,3%, а индустриалният сектор, който също е чувствителен към Китай напредна с 1%.

Редица ръководители на Фед сигнализираха, че американската централна банка е близо до края на цикъла на повишаване на лихвите, като сега пазарите очакват ключовите данни за потребителските цени в САЩ, които трябва да бъдат оповестени в сряда. Те ще дадат повече яснота дали се е стигнало до значително забавяне на инфлацията.

Но британският FTSE 100 се представи по-слабо от другите големи борсови индекси в Европа във вторник, тъй като силният паунд подложи на натиск експортно ориентирания индекс, а данни показаха силен ръст на заплатите във Великобритания.

Нагласите на инвеститорите в Германия се влошават през юли, показаха данни на института за икономически анализи ZEW, чийто индекс за икономическите нагласи отбеляза изненадващ рязък спад до -14,7 пункта спрямо -8,5 пункта през юни.

На корпоративния фронт книжата на Nordic Semiconductor поскъпнаха със 7,3%, след като производителят на чипове надмина прогнозите за печалбата си през второто тримесечие.

Цената на акциите на Daimler Truck нарасна с 2,5%, след като германският автомобилен производител повиши прогнозите си за печалбата и приходите на фона на смекчаването на ограниченията пред веригите за доставка.

Книжата на Mercedes-Benz Group поскъпнаха с 0,7%, след като приходите от продажби през второто тримесечие нараснаха с 6% на годишна база на фона на търсенето на електрически и луксозни коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още