IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията след преотварянето на Китай стихва

Много американски акции с експозиция в Китай се представиха по-добре през тази година, но неотдавнашната икономическа слабост повишава рисковете

13:42 | 11.07.23 г. 1
Андрей Йорданов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Слабият китайски растеж и засилващото се геополитическо напрежение са нови препятствия за американските инвеститори, които залагат на растежа от преотварянето на втората по големина икономика в света, пише Wall Street Journal.

Данни от понеделник показаха, че инфлацията на потребителските цени в Китай е останал без промяна през юни, отбелязвайки 28-месечно дъно и предизвиквайки опасения за дефлация. Междувременно министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън току-що завърши посещението си в Китай, където се опита да стабилизира влошените отношения между страните.

Световните инвеститори отговориха подобаващо. Те са теглили пари на нетна база от китайските капиталови фондове в продължение на 10 последователни седмици, показват данни на Refinitiv Lipper, включително около 465 млн. долара през периода до сряда, което е най-големият седмичен отлив от декември насам.

Американските инвеститори следят състоянието на китайската икономика, тъй като страната е основен пазар за много американски компании и ключов източник на растеж за най-активните сектори.

Прекратяването на ограниченията заради COVID-19 породи надежди за бързо възстановяване. Тези очаквания обаче избледняха. А китайските акции изостават значително от другите големи пазари.

"Тенденциите за по-висока безработица и по-слабо потребителско доверие ще се отразят надолу по веригата върху американските компании, които правят бизнес там", казва Грег Басук, главен изпълнителен директор на ASX Investments. Според него компаниите от отрасли като енергетика и туризъм могат да усетят спад в продажбите и печалбите.

По данни на FactSet Apple, операторите на казина Wynn Resorts и Las Vegas Sands, енергийният гигант Chevron и производителите на чипове Qualcomm и Texas Instruments генерират значителен бизнес от Китай.

Въпреки че повечето американски акции със значителна експозиция в Китай се представиха по-добре през тази година, неотдавнашната слабост на тази икономика повишава рисковете в сезона на отчетите за второто тримесечие, който започва по-късно тази седмица.

Слабостта на китайската икономика контрастира с тази на американската, която остана изненадващо устойчива въпреки поредицата от увеличения на лихвените проценти от страна на централните банкери, опитващи се да преборят инфлацията. Индексът S&P 500 се е повишил с 15% през 2023 г., отчасти благодарение на ентусиазма по отношение на технологиите за изкуствен интелект.

Икономиката на Китай се разшири с годишен темп от 4,5% през първото тримесечие, но оттогава насам ръстът на продажбите на дребно е слаб, а последните данни за фабричното производство, износа и инвестициите бяха много по-слаби от очакванията на икономистите. Китайските политици планират нова кампания за увеличаване на разходите, за да дадат тласък на икономиката.

Едновременно с това правителствените ограничения върху продажбата на компютърни чипове, необходими за захранване на технологиите за изкуствен интелект, представляват проблем, който може да навреди на дългосрочните перспективи пред акциите на компаниите за полупроводници.

Колет Крес, главен финансов директор на Nvidia, заяви миналия месец, че евентуален контрол върху износа от САЩ за Китай може да доведе до "трайна загуба на възможности" в дългосрочен план, въпреки че според нея глобалното търсене на продуктите на компанията остава високо. През май Пекин забрани на големи китайски фирми да купуват чипове, произведени от Micron Technology, позовавайки се на опасения за националната сигурност.

Показателят PHLX Semiconductor Sector Index е нараснал с 44% през 2023 г., докато акциите на Nvidia са на върха на класацията на S&P 500, като цената им се е увеличила почти тройно.

"Много от компаниите, които вкараха индекса в този нов развиващ се пазар, имат висока експозиция на приходите в Китай", казва Мат Ортън, главен пазарен стратег в Raymond James Investment Management.

Около 7,6% от приходите на S&P 500 идват от Китай, посочва FactSet. Тази цифра е 16% за IT сектора и 6,8% за акциите на потребителските компании.

IT секторът е нараснал с около 40% през тази година, а акциите на потребителските компании - с 32%. Тези сектори се търгуват с премия: те представляват около 36% от пазарната стойност на широкия индекс, но са донесли само 23% от общата печалба през първото тримесечие, показват данни на S&P Dow Jones Indices.

7,6%
от приходите на S&P 500 идват от Китай

Политиците могат да решат да предприемат допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, ако тя продължава да бъде слаба, което намалява краткосрочния риск, каза Ортън. "Излизането от политиката за нулев Covid определено е разочароващо", каза той. "Но достатъчно добро, за да не провали историята на глобалния растеж".

Стратези и инвеститори казват, че ниските очаквания в началото на сезона на отчетите предполагат, че слабостта от страна на Китай няма да доведе до разочарование на общите резултати. Wall Street очаква печалбите на компаниите от S&P 500 да спаднат със 7,2% спрямо предходната година, показват  оценките на анализаторите, събрани от FactSet. Това би означавало трето поредно тримесечие на спад на печалбите.

Анализаторите обаче очакват приходите на индекса да възобновят растежа си през третото тримесечие. Цените на акциите могат да се понижат, ако прогнозите на компаниите за втората половина на годината са по-слаби от очакваното.

S&P 500 се търгува на 19 пъти по-висока цена от очакваната печалба през следващите 12 месеца, което е малко над петгодишната средна стойност от 18,9 пъти.

Delta Air Lines и PepsiCo са сред компаниите от S&P 500, които ще започнат сезона на отчетите в четвъртък. JPMorgan Chase, Wells Fargo и UnitedHealth Group ще публикуват отчетите си в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Последните данни показват,че Китай е на ръба на дефлацията.С което паралелите с Япония се засилват.Разликата е,че когато в Япония приключи бумът и цените на активите започнаха да падат, тя беше почти настигнала Щатите по БВП на глава от населението.Китай е много далеч от това ниво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още