IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари приключват сесията на зелено

Основните индекси в Азия отбелязват ръстове, след като тези Wall Street прекъснаха тридневната си губеща серия

12:52 | 11.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключват сесията във вторник с повишения, следвайки ръстовете на американските пазари, които прекъснаха тридневната си серия от загуби, пише CNBC.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 напредна с 1,50% до 7108,9 пункта, прекъсвайки петдневната си серия от спадове и отбелязвайки най-големия си дневен ръст от около седем месеца насам.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 също прекъсна серията от пет поредни дни на понижения, като приключи сесията с лек ръст до ниво от 32 203,57 пункта, но индексът Topix отбеляза спад от 0,31 на сто до 2236,4 пункта.

Южнокорейският Kospi записа повишение от 1,66% до 2562,49 пункта и отбеляза най-големия си дневен ръст от февруари насам, докато индексът Kosdaq напредна с 2,13% до 878,73 пункта, докато инвеститорите очакват решението на Корейската централна банка за лихвите по-късно през седмицата.

Индексът Hang Seng в Хонконг продължи печелившата си серия от понеделник и записа повишение от 1%.

Основните индекси на пазара в континентален Китай също приключиха сесията с ръстове. Shanghai Composite напредна с 0,55% до 3221,36 пункта, а  Shenzhen Component отбеляза повишение от 0,79% до 11 028,68 пункта.

Проучване на японската финансова компания Nomura показва, че големите икономики в региона може да започнат да се „отдръпват“ от глобалния цикъл на затягане на паричната политика, воден от Фед, заради различните макроикономически условия в Азия, коментираха икономисти на компанията.

„Ние смятаме, че азиатските централни банки ще намалят лихвите преди Фед в този цикъл заради съществените различия между икономиките на Азия и САЩ“, пишат икономистите на Nomura в бележка от петък.

Според проучване, проведено в реално време от изследователския екип на Nomura, над 32% от респондентите заявяват, че очакват централната банка на Южна Корея да бъде първата, която ще намали лихвите след китайската, а Индонезия, Филипините и Индия също ще последват примера им.

Инвеститорите очакват по-късно през седмицата да бъдат публикувани редица данни за инфлацията, включително индексът на потребителските цени през юни в САЩ, които ще подскажат какъв ще е следващият ход на Федералния резерв по отношение на лихвените повишения.

Представители на Фед в понеделник, включително председателят на Фед в Сан Франциско Мери Дейли и Лорета Местер от Кливланд, изтъкнаха, че са нужни още повишения на лихвите, за да се забави инфлацията до целта на централната банка.

В понеделник в САЩ американският индекс на сините чипове Dow Jones поведе повишенията в региона, като записа ръст от 0,62%, широкият измерител S&P 500 напредна с 0,24%, а технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза повишение от 0,18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още