IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на съкращенията от ОПЕК+ и по-слабия долар*

Само инфлацията би могла да понижи цената на петрола под вече установения минимум, смятат анализатори

10:32 | 11.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник, възстановявайки се от пониженията от предходната сесия, докато търговците се фокусират върху съкращенията на доставките от най-големите износители на петрол в света Саудитска Арабия и Русия и върху по-слабия долар, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 29 цента, или 0,37%, до 77,98 долара за барел, а цената на американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 32 цента, или 0,44%, до 73,31 долара за барел.

Цените се понижиха с 1% в понеделник поради засилените очаквания, че предстоят допълнителни повишения на лихвите в САЩ.

Свиването на доставките от страна на най-големите износители на петрол в света Саудитска Арабия и Русия, предвидено за август, допринася за повишаването на референтните цени на суровината, които са подкрепени и от щатския долар, поевтиняващ до двумесечно дъно. По-слабият долар прави суровия петрол по-евтин за притежателите на други валути и често повишава търсенето му.

„Цената на петрола е намерила своя минимум и единственото нещо... което може да го наруши, е ако инфлацията в САЩ се забърза прекалено много и Федералният резерв е принуден да свие икономиката до рецесия“, коментира Едуард Моя, анализатор в OANDA. 

Въпреки че представителите на централната банка заявиха, че Федералният резерв вероятно ще трябва да повиши лихвените проценти допълнително, за да забави инфлацията, пазарите се успокоиха от признаците, че служителите от Фед също така смятат, че настоящият цикъл на затягане на паричната политика е към своя край.

Търговците на енергия също очакват, че Китай ще въведе още стимули, за да подпомогне икономическото си възстановяване, смята Моя.

Евентуални слаби икономически прогнози от страна на американските банки, които ще представят резултатите си в стартиращия сезон на отчетите, обаче биха могли да натежат на цените, допълни той.

Миналата седмица Саудитска Арабия заяви, че ще удължи съкращенията на добива си от 1 млн. барела на ден поне до август, а Русия каза, че ще свие износа си на петрол следващия месец с 500 хил. барела дневно.

Трейдърите очакват и данните за запасите от суров петрол в САЩ, които ще бъдат представени по-късно във вторник от индустриалната група Американски петролен институт. Анализаторите очакват увеличение с 200 хил. барела.

Инвеститорите също очакват публикуването по-късно тази седмица на данните за индекса на потребителските цени в САЩ – ключов доклад за инфлацията, и икономически данни от Китай, за да очертаят прогнозите за търсенето.

* Цените са актуални към 10:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още