IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет причини бичият пазар да изнервя инвеститорите

Спадът на печалбите, обърнатата крива на доходността, ръстът на лихвите са сред водещите фактори

07:42 | 12.07.23 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Един въпрос се прокрадва отново на Wall Street: възможно ли е това да е най-мразеният бичи пазар някога?

Основният индекс S&P 500 достигна територията на бичия пазар през първите шест месеца на 2023 г., като отбеляза 20% ръст от скорошното дъно. Инвеститорите обаче казват, че не могат да спрат да гледат през рамо.

Дори след като американските акции преодоляха големи рискове - включително многократни повишения на лихвените проценти и банкова криза, финансовите мениджъри казват, че не са убедени, че това рали е устойчиво, пише Wall Street Journal.

Историята показва, че инвеститорите не са склонни да обичат бичи пазари. Търговците възнегодуваха и за възхода след финансовата криза.

Досега опасенията на инвеститорите бяха до голяма степен потиснати. Спадът на акциите и скокът на доходността от облигациите обаче показват колко крехък може да бъде бичият пазар, което и разбуни духовете.

Инвеститорите казват, че следят пет тревожни тенденции на пазара.

Очакват се слабости в сезона на отчетите

Марж на нетната печалба на компаниите от S&P 500. Графика: Wall Street Journal Марж на нетната печалба на компаниите от S&P 500. Графика: Wall Street Journal

Сезонът на отчетите започва тази седмица. Очаква се компаниите в S&P 500 да отчетат спад от 7,2% в печалбите си за второто тримесечие, показват данни на FactSet. Това ще е третият пореден спад на печалбите на годишна база.

Инвеститорите следят дали корпоративната ценова мощ намалява. Маржът на нетната печалба на компаниите в S&P 500 се очаква да спадне до 11,4%, което е значително по-ниско от върха от 13%, достигнат през 2021 г.

Компаниите се чувстват притиснати заради растящите разходи за финансиране, като същевременно се затрудняват да повишат допълнително цените заради инфлацията.

Флориан Йелпо, ръководител макросектор в Lombard Odier Investment Managers, коментира пред медията, че екипът му е започнал да намалява експозицията към акции във водещото портфолио с множество активи на фирмата. Една четвърт от активите на компанията са в кеш.

Инверсията на кривата на доходността се задълбочава

Крива на доходността. Графика: Wall Street Journal Крива на доходността. Графика: Wall Street Journal

Преди година пазарът на облигации в САЩ започна постоянно да излъчва сигнал за рецесия. Напоследък предупреждението става все по-шумно.

Кривата на доходността на съкровищните облигации на САЩ е упорито обърната от миналия юли, когато доходността по10-годишните държавни облигации на страната спадна под тази на двугодишните книжа.

Миналата седмица доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна до 1,08 процентни пункта под тази по двугодишните дългови книжа - най-голямата отрицателна разлика от 1981 г. насам.

Инвеститорите гледат на кривата на доходността на държавните облигации на САЩ като показател за икономическо здраве. Когато кривата се обърне, това означава, че търговците на облигации залагат, че Федералният резерв ще поддържа високи лихви в близко бъдеще, за да се бори с инфлацията, но след това ще трябва да ги намали, за да съживи икономиката.

Някои инвеститори залагат, че кривата на доходността ще надделее над повечето положителни признаци за растежа, включително скорошните данни, които показват продължаваща устойчивост на пазара на труда.

Заоблачаване на глобалните пазари

Представяне на глобалните индекси. Графика: Wall Street Journal Представяне на глобалните индекси. Графика: Wall Street Journal

Пазарите извън САЩ започнаха 2023 г. с положителна настройка. Китай премахна всичките пандемични ограничения, което предизвика оптимизъм, че вълната от задържани разходи от страна на китайските потребители ще отприщи икономическия растеж по света.

Азиатските фондови индекси първоначално скочиха, както и тези в Европа. Вълнението обаче бързо избледня. Hang Seng в Хонконг е на червено за годината, а Shanghai Composite нараства със скромните 3,5%.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повишава малко повече – с 5,4% за годината, а на 6 юли претърпя най-големия си спад от март месец насам.

Избледняващият оптимизъм се дължи на помрачените икономически перспективи. Еврозоната изпадна в рецесия и инвеститорите продължават да се тревожат за въздействието на войната в Украйна и инфлацията, която остава по-упорита в сравнение със САЩ.

Китайската епоха на бърз растеж междувременно изглежда приключи, отчасти заради проблемите на пазара на имоти, растящото дългово бреме и високата безработица сред младите хора.

Проблемите заради високите лихви кипят

Експерти очакват проблеми заради по-високите лихви. Графика: Wall Street Journal Експерти очакват проблеми заради по-високите лихви. Графика: Wall Street Journal

Дори привидно най-безопасните зони на пазара са уязвими на стрес, когато лихвените проценти се покачат.

Първият предупредителен изстрел проехтя миналата есен, когато повишаващите се лихви предизвикаха сътресения на пазарите на облигации и валути в Обединеното кралство. След това дойде Silicon Valley Bank, чийто крах бе предизвикан от загубата в размер на 1,8 млрд. долара на облигационния портфейл на банката предвид ръста на лихвите.

Дори британската комунална компания Thames Water наскоро се оказа в стресова ситуация, тъй като се бори с голямо дългово бреме и растящи разходи за обслужване на дълга.

Много инвеститори казват, че са нервни за това, което може да последва при силен ръст на лихвените нива. Проучване на Deutsche Bank сред професионалисти, проведено през юни, показва, че почти всички от 400-те респонденти очакват по-високите ставки да причинят повече глобални проблеми. Около 18% от тях смятат, че напрежението ще бъде значително.

Заемането на позиции в акции в САЩ изглежда разтегнато

Динамика при позициите в акции. Графика: Wall Street Journal Динамика при позициите в акции. Графика: Wall Street Journal

След като седяха встрани в началото на тази година, мениджърите на активи, хедж фондовете и индивидуалните инвеститори активизираха покупките. Това доведе до увеличаване на позициите им на фондовия пазар до най-високо ниво от близо 18 месеца, показва оценка на JPMorgan Chase.

Позиционирането в някои части на технологичния сектор, а именно софтуерни и полупроводникови компании, изглежда особено разтегнато, според Елоиз Гулдър, ръководител данни за активи в банката. Това предизвиква опасения, че може да се стигне до бърз обрат на американския пазар.

Осем акции в S&P 500 – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Netflix, Tesla и Nvidia, сега формират 30% от пазарната капитализация на индекса, според пазарните данни на Dow Jones. Влиянието на технологиите, съчетано със заетите позиции, може да увеличи движенията на пазара, ако настроенията се променят и инвеститорите се опитат едновременно да напуснат позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още