IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява в очакване на новите икономически данни от САЩ и Китай*

Анализатори смятат, че суровината може да поскъпне заради плановете на ОПЕК+ за допълнително свиване на доставките

10:30 | 10.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават по време на азиатската търговия в понеделник, докато инвеститорите предпазливо очакват новите икономически данни от най-големите потребители на суровината САЩ и Китай тази седмица, въпреки че очакваните съкращения на доставките на суров петрол от Саудитска Арабия и Русия ограничават спадовете, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския суров петрол сорт Брент поевтиняват с 54 цента, или 0,69%, до 77,93 долара за барел, а цената на американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се понижава с 53 цента, или 0,72%, до 73,33 долара за барел.

„Търговците на петрол може да са предпазливи, преди да излязат данните за индекса на потребителските цени (CPI) в САЩ и поредица от икономически данни за Китай по-късно тази седмица“, смята анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

Въпреки това цените на суровия петрол може да се възстановят, след като ОПЕК+ обяви плановете си за допълнително намаляване на доставките, твърди тя.

Фабричните цени в Китай са се понижили с най-бързия си темп от над седем години през юни, показаха официалните данни в понеделник, което показва, че икономическото възстановяване на втората най-голяма икономика в света губи инерцията си.

И двата петролни бенчмарка отбелязаха ръст от над 4% миналата седмица и достигнаха най-високите си стойности от май насам, приключвайки втора поредна седмица с повишения, след като най-големите износители на петрол в света Саудитска Арабия и Русия обещаха да задълбочат съкращенията на доставките през август.

„Наличието на икономическо забавяне в Китай допринася за преобладаващата несигурност на петролния пазар“, коментира Мукеш Сахдев, ръководител на отдел „Търговия с петрол“ в Rystad Energy.

„Нестабилността на пазара се подхранва допълнително от продължаващото надлъгване между опасенията за контрол на търсенето от страна на западните икономики и стратегиите за контрол на предлагането, прилагани от ОПЕК, а това оказва влияние върху деликатния баланс на петролния пазар“, добавя той.

Саудитска Арабия ще удължи до август свиването на добива си на суров петрол с 1 млн. барела дневно, а Русия ще намали износа на суровината с 500 хил. барела древно. Вместо да съкрати добива, Русия ще използва суровия петрол, за да произвежда повече гориво и да задоволи вътрешното търсене, коментира източник от властта пред Ройтерс в петък.

Съкращенията на Саудитска Арабия намаляват нейното пренасищане с петрол, като т. нар. плаващи складове край египетското пристанище Айн Сухна в Червено море са намалели почти наполовина до 10,5 млн. барела от средата на юни, показват данни от фирмата за петролни анализи Vortexa към 7 юли.

Предлагането извън ОПЕК+ е в крак с глобалното търсене, коментираха анализатори на JP Morgan в бележка, добавяйки, че през втората половина на годината ОПЕК+ трябва да увеличи съкращенията си с още 700 хил. барела дневно, като допълнение към вече обявените, и ще ги удължи до 2024 г.

В САЩ данните от петък показаха, че свободните работни места все още нарастват силно и лекият спад в нивото на безработицата тази седмица вероятно няма да отклони Федералния резерв от допълнително увеличение на лихвите на предстоящото заседание през юли.

Паричните мениджъри са повишили нетните си дълги позиции във фючърси и опции върху суров петрол в САЩ през седмицата до 3 юли, съобщи Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) в петък.

При траен пробив на цените на WTI над 75 долара за барел бенчмаркът вероятно ще тества горната граница на цената в осеммесечния си диапазон между 64-84 долара, смята анализаторът на IG Тони Сикамор.

Според доклад на Baker Hughes от петък броят на работещите петролни платформи в САЩ е намалял с пет до 540 през миналата седмица, което е най-ниското ниво от април 2022 г. насам.

* Цените са актуални към 10:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още