IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите икономически данни оцветиха в червено борсовите индекси в Европа

Германският разработчик на лекарства Evotec оглави Stoxx 600, след като книжата му поскъпнаха с 3,7%

19:57 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения на фона на негативните икономически сигнали от региона и Азия, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,73 на сто до 357,94 пункта.

Френският показател CAC отчете спад от 0,8 на сто до 7310,81 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 1,03% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7442,1 пункта.

Германският измерител DAX записа понижение от 0,63% до 15 937,58 пункта.

Пазарите първо отразиха последните данни за сектора на услугите в Китай, чийто ръст се забавя през юни спрямо предходния месец. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin China в сектора на услугите се е понижил до 53,9 пункта от 57,1 пункта през май, заявиха Caixin и S&P Global в сряда. Това е най-ниското му равнище от януари насам и е доста под медианната прогноза за 56,2 пункта, направена от икономисти, анкетирани от Bloomberg. Границата от 50 пункта разделя ръста от свиването на месечна база.

Във фокуса на инвеститорите попадна и докладът на Европейската централна банка (ЕЦБ) за потребителските инфлационни очаквания, които отчитат спад през май. Очакванията за следващите 12 месеца са спаднали до 3,9% от 4,1% през април, съобщи ЕЦБ в сряда в месечното си проучване. За следващите три години обаче нивото остава без промяна – 2,5%, което все още е над целта на централната банка от 2%.

Междувременно Евростат съобщи, че производствените цени на продуктите, които излизат от фабриките в 20-те страни членки на еврозоната, са се понижили с 1,9% през май спрямо април и са регистрирали спад от 1,5% на годишна база. Това бележи рязка промяна в тенденциите, след като през последните две години и половина постоянно растат, а през август 2022 г. се повишиха с 43,5%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 5 юли. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 5 юли.

Трейдърите реагираха и на данните за активността в частния сектор на еврозоната, която се понижава до територия на свиване през юни. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Hamburg Commercial Bank, изготвен от S&P Global, се понижава до 49,9 пункта през юни спрямо 52,8 пункта за май. Границата от 50 пункта разделя свиването от разширяването. Икономисти очакваха индексът да падне до 50,3 пункта, оставайки на положителна територия.

Акциите на Adyen поевтиняха с 4%, след като швейцарската банка UBS понижи рейтинга си за книжата на холандската фирма за онлайн разплащания до оценка „неутрален“ от „купувай“.

Германският разработчик на лекарства Evotec оглави Stoxx 600, след като книжата му поскъпнаха с 3,7%. Движението отразява договора, който компанията постигна с Министерството на отбраната на САЩ на стойност 74 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още