IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои фактори оказват натиск върху цената на златото?

Пазарът все още не може да реши накъде ще върви цената на златото, каза  Димо Стефанов, управител на Тавекс Румъния

22:57 | 04.07.23 г. 2

Златото упорито държи нива от 1900-2000 долара за тройунция и цената е под натиск. Налице е спад в търсенето, инвеститорите сякаш са балансирали портфейлите си. Като цяло липсва импулс, който до доведе до ръст на цената, която може би е и твърде висока в момента. Това коментира Димо Стефанов, управител на "Тавекс Румъния", в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът припомни за банковата криза в САЩ през март, която уплаши пазара и допълни, че още не знаем как Федералният резерв и другите централни банки ще продължат политиката си.

„Има неяснота как ще се развие паричната политика в следващата година и това може би подкрепя цената в някаква степен (…) Пазарът все още не може да реши накъде ще върви цената на златото“, каза събеседникът.

По думите му трендът при цената на златото е по-скоро в посока надолу, като определени ситуации променят това - като войната в Украйна или банковата криза в САЩ. „Високите нива на инфлация, обръщането на политиката на Фед или свиването на небанковия финансов сектор не е в полза на цената на златото“, каза Стефанов.

„Очаквам цената да върви надолу, но ще видим дали политиката с доста рязко повишаване на лихвените проценти не би счупило някъде пазара идните месеци", допълни той.

Тенденцията при среброто е подобна на златото, макар да е по-волатилно - цените са между 22-24 долара, като се наблюдава подобен натиск надолу. Волатилността ще се запази и може да се очакват по-ниски нива. Евентуално засиленото индустриално търсене няма да има толкова голям ефект, колкото случващото се във финансовата система, каза още анализаторът в коментар за увеличаващата се нужда от сребро за соларни панели.

Как се развива пазарът на инвестиционно злато в България и Румъния и какви са разликите в двата пазара може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
"Дешвые деньги будут вытеснять дорогие деньги"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Закон Коперника Грешема https://***.bnb.bg/NotesAndCoins/NACCoinsCurrency/COIN_1999_01ST_BG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още