IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на нови заявки за съкращения на доставките*

Несигурните перспективи пред глобалната икономика също се отразяват на пазара

10:44 | 04.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник, като пазарите отразяват в цените съкращенията на доставките през август от най-големите износители на петрол Саудитска Арабия и Русия и несигурните перспективи пред глобалната икономика, съобщава Ройтерс.

Цената на фючърсите върху европейския сорт Брент се повишава с 45 цента, или 0,60%, до 75,10 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 46 цента, или 0,66%, до 70,25 долара за барел.

"Фундаменталните фактори нямат толкова голямо влияние върху посоката на цените, колкото би могло да се очаква. Вместо това пазарът е фокусиран върху несигурните макроперспективи", коментират анализаторите на ING в бележка към клиентите.

„Трудно е да си представим как този модел се променя значително в краткосрочен план, въпреки че допълнителните съкращения наистина поставят по-стабилна минимална цена на Брента от около 70 щатски долара за барел“, добавят анализаторите на ING.

Американските пазари ще бъдат затворени във вторник заради Деня на независимостта в САЩ. Цената и на двата бенчмарка се понижи с около 1% през предходната сесия.

Саудитска Арабия заяви в понеделник, че ще удължи доброволното си съкращение на добива от 1 млн. барела на ден до август, съобщи обществената информационна агенция на кралството. Русия също ще свие износа си на петрол с 500 хил. барела на ден през август, заяви вицепремиерът Александър Новак.

Съкращенията възлизат на 1,5% от световните доставки и увеличават общия обем на обещаните съкращения от производителите на петрол на ОПЕК+ до 5,16 млн. барела на ден, докато Рияд и Москва се стремят да насърчат ръста на цените.

Очакванията за запасите от суров петрол в САЩ са те да са намалели с около 1,8 млн. барела през седмицата до 30 юни, което би било трета поредна седмица на понижения. Данните от индустрията за запасите ще бъдат публикувани в сряда, а официалните данни в четвъртък, като и двата доклада се забавят с един ден заради празника в САЩ.

На макроравнище очакванията за бъдещето на анализаторите са смесени, след като бизнес проучвания показаха спад в глобалната фабрична активност поради слабото търсене в Китай и в Европа. Производствената активност в САЩ също се е свила допълнително през юни, достигайки нива, отчетени последно в началната фаза на пандемията от Covid-19.

Въпреки че ръстът на БВП се забавя през последните седмици заради спад на показателя в Китай и еврозоната за второто тримесечие, нито американската, нито световната икономика са изложени на непосредствен риск от изпадане в рецесия на фона на силния сектор на услугите, забавящия се спад в сектора на стоките в САЩ и цялостното облекчаване на глобалните финансови условия, коментират анализаторите на JP Morgan в бележка.

Въпреки това по-слабият икономически растеж все още предполага, че търсенето на стоки ще остане слабо, което ще натежи на потреблението на дестилати, коментират анализатори от ANZ в бележка за клиенти.

* Цените са актуални към 10:15

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още