IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният сектор тласна надолу европейските пазари в първия борсов ден от второто полугодие

Книжата на AstraZeneca записаха най-лошия си ден от март 2020 г. заради негативни оценки за лекарството ѝ срещу рак

19:37 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари изтриха ръстовете до края на търговията и завършиха с понижение сесията в понеделник,а AstraZeneka поведе спадовете сред здравните компании. Те превишиха ръстовете при Generali и сред минни компании, които бяха подкрепени от надеждите за повече стимули от Китай, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,2% след като напредваше с около 0,4% в първия борсов ден от второто полугодие.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с минималните 0,06% и завърши деня на ниво от 7527,26 пункта. Германският DAX е надолу с 0,41% до равнище от 16 081,04 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,18% до ниво от 7386,7 пункта.

Книжата на британската фармацевтична компания AstraZeneca поевтиняха с 0,8% и записаха най-лошия си ден от март 2020 г., след като анализатори заявиха, че ползите от експерименталното ѝ лекарство срещу рак може да не са толкова силно изразени, колкото се очакваше.

По-широкият индекс на компаниите от сектора на здравеопазването отбеляза спад от 2% и той поведе загубите сред секторите.

Минният сектор се представи най-добре с ръст от 2,2%, след като цените на повечето метали нараснаха на фона на надеждите, че китайското правителство ще предостави по-силни икономически стимули. Данни показаха, че фабричната активност в страната се е забавила през юни.

Цената на акциите на Assicurazioni Generali достигна най-високото си ниво от над една година с ръст от 3,4%, след като италианският застрахователен регулатор разреши на инвеститора Delfin да увеличи дела си до над 10% в компанията. Това засили очакванията, че битката на инвеститорите за контрол ще се възобнови.

Книжата на Mediobanca, където Delfin е най-големият единичен акционер, поскъпнаха с 1,6%.

Ходовете помогнаха на италианския бенчмарк FTSE MIB да нарасне с 0,8% и го превърнаха в светъл лъч сред останалите борси в региона.

Индексът е на най-високото си ниво от 2008 г. насам, то беше достигнато и в петък.

По-широкият Stoxx 600 прибави 8,7% към стойността си през първото полугодие на тази година главно благодарение на силните ръстове в началото на 2023 г. Но ралито беше прекъснато по-късно, след като слабото възстановяване на китайската икономика и данните за забавяне на растежа в еврозоната се отразиха на нагласите.

Нови данни от понеделник очертаха мрачна картина за икономиката на еврозоната, като допитване показа, че промишлената дейност в региона се е свила по-бързо от първоначалните очаквания през юни, тъй като продължаващото затягане на политиката от Европейската централна банка (ЕЦБ) е свило източниците на финансиране.

Промишленият сектор в Италия се е свил през юни с най-бързия си темп от над три години насам, показаха нови данни, а френският промишлен сектор е продължил спада си, макар че той е бил по-бавен от очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още