IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва колебливо първата сесия за второто полугодие*

Акциите на Tesla поскъпват с около 6%, след като компанията обяви продажби за второто тримесечие, които надхвърлят прогнозите на анализаторите

17:33 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси започват първата сесия за седмицата и второто полугодие без единна посока, след като Wall Street остави зад гърба си силно първо полугодие, а фокусът на икономистите е насочен към предстоящите икономически данни, които ще дадат насока на Федералния резерв относно паричната политика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,13 на сто до 34 362,41 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита лек ръст от 0,01% до 4450,87 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 0,28% до 13 825,97 пункта.

Акциите на Tesla поскъпват с над 6%, след като компанията обяви продажби за второто тримесечие, които надхвърлят прогнозите на анализаторите. Водената от Илон Мъск компания е доставила през периода рекордните 466 140 превозни средства в глобален план. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха компанията да достави 448 350 коли през тримесечието.

Междувременно акциите на Apple изтриват 0,53% от стойността си, след като технологичният гигант се превърна в първата компания в света, достигнала пазарна капитализация от 3 трлн. долара, подкрепена от надеждите за разширяването ѝ на нови пазари в комбинация с очакванията за по-умерен подход към повишенията на основните лихви от Федералния резерв. Ръстът на производителя на iPhone бе сред най-забележителните в месец, белязан от интереса на инвеститорите към потенциала на изкуствения интелект, като купувачите особено много предпочетоха компании със силни счетоводни баланси и парични потоци.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 3 юли. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 3 юли.

Пазарите обръщат внимание и на предстоящата визита на американския министър на финансите Джанет Йелън в Китай от 6 до 9 юли, като се очаква тя да се срещне с високопоставени китайски представители, с които ще обсъди широк кръг от въпроси, включително притесненията на САЩ около новия китайски закон за контрашпионажа.

Дългоочакваното пътуване на Йелън е част от стремежа на президента Джо Байдън за задълбочаване на комуникацията между двете най-големи икономики в света, стабилизиране на отношенията и минимизиране на рисковете от грешки при възникване на разногласия.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,809% и 3,837 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, нараства с 0,05% до 102,97 пункта.

На петролните пазари цената на Брент расте с 0,6% до 75,84 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват с 0,7% до 71,12 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още