IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се неприятна изненада за фондовите пазари през второто полугодие?

Предстоящата седмица, макар и празнична в САЩ, носи достатъчно важни събития и данни

13:44 | 03.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Миналата седмица завърши с рекорд, и то не какъв да е, а подобрен след 40 години. Американският борсов индекс, който следи представянето на технологичния сектор - Nasdaq Composite, приключи сесията в петък с ръст от 31,9% за първата половина от годината. Повишението е най-силното, регистрирано за първо полугодие, от 1983 г. насам.

Другите два основни американски индекса също записаха увеличения. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е отбелязал ръст от 3,9% от началото на годината, а широкият измерител S&P 500 също е рекордьор – той се е повишил с 16,1% през първото полугодие, което е и най-високото му равнище за този период от 2019 г. насам.

До момента годината е печеливша за инвеститорите, но както твърди пред Bloomberg Джоузеф Литъл, глобален главен стратег в HSBC, „може би фондовите и кредитните пазари ги очаква неприятна изненада през второто полугодие“.

Основните индекси на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха разнопосочно първата половина от годината. Японският Nikkei се покачи с 29,06%, а китайският Shanghai Composite - с 2,75%. Хонгонгският индекс Hang Seng не е част от положителната тенденция – неговият шестмесечен резултат е понижение от 6,10%.

По-слабата инфлация в еврозоната, която се забави до 5,5% през юни, даде тласък на европейските индекси и те приключиха сесията в петък с ръстове. Германският DAX се повиши за шестмесечието с 2,28%, френският CAC - с 14,87%, а британският FTSE отстъпи  с 0,24%.

Цената на петрола също беше на зелено през седмицата на фона на опасенията от по-ниско предлагане заради намалените запаси на САЩ. Както европейският сорт Брент, така и американският West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 1,21% при последната сесия.

САЩ не се предават

Да, американската икономика все още не е „свободна и независима“ от инфлацията, но данните от последната седмица са обнадеждаващи. На първо място, големите американски банки издържаха успешно най-строгия до момента „стрес тест“ на Федералния резерв. Банките доказаха, че имат достатъчен капитал да издържат дори при загуби от 541 млрд. долара.

Актуализираните данни за БВП на САЩ за първото тримесечие също надвишиха прогнозите. БВП се е увеличил с 2% на годишна база за януари-март при предишна прогноза от 1,3%.

Изявленията на председателя на Фед Джером Пауъл от тази седмица също показаха, че САЩ все още не се отказват от целта си да забавят инфлацията до 2%, дори цената на това да са нови лихвени увеличения.

Еврозоната срещу инфлацията

Предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат отчетоха забавяне и в общата инфлация в еврозоната до 5,5% през юни. Данни по-рано през седмицата показаха, че испанската инфлация е успяла да се забави до стойност под целта на ЕЦБ от 2%. Тази във Франция, Италия и Нидерландия също се е забавила. Големият проблем пред държавите членки в зоната на единната валута остава базисната инфлация, която остава упорито висока.

Това е и причината Европейската централна банка да не обяви победата си над инфлацията една година след като започна да затяга паричната си политика, а е предпазлива за ръста на цените. Възможно е регулаторът от Франкфурт още по-решително да повиши основните лихви, за да се справи с базисната инфлация.

Какво ще следим

Предстоящата седмица, макар и празнична в САЩ, има достатъчно важни събития и данни, които да следим.

Седмицата стартира с празник в Канада в понеделник и без особено много важни данни. Като единственото важно събитие се откроява публикуването на данните за индекса на мениджърите по поръчките в производството за юни във Великобритания, Германия, като същият индекс за САЩ ще обявен от Института за управление на доставките (ISM).

Във вторник САЩ празнуват Деня на независимостта и няма да бъдат публикувани важни икономически данни. От значение в този ден ще бъде решението за лихвите на Австралийската централна банка.

В сряда ще бъде публикуван протоколът от заседанието на Федералната комисия за отворения пазар, който представлява подробен запис на случилото се на срещата ѝ три седмици по-рано. В протоколът ще бъде изяснена и позицията на комисията за паричната политика и ще бъде загатнато за предстоящи решения за лихвите.

В четвъртък важните данни ще са предимно от САЩ. Ще стане ясен броят на първоначално подадените молби за помощи при безработица за изминалата седмица. Ще бъдат публикувани и данните за американския индекс на мениджърите по поръчките за юни в сектора на услугите. Същият индекс в нестопанския сектор ще бъде публикуван и от Института за управление на доставките. Ще очакваме и доклада на ADP за месечната промяна на заетостта в частния сектор, както и данните на Бюрото за трудова статистика за броя на новите отворени работни места през май. Данните за запасите на петрол на САЩ също се очакват в четвъртък.

В петък отново ще доминират американските данни, като ще следим за изменението на средните почасови доходи на месечна база, а също и за броя на заетите в неселскостопанския сектор през юни. Ще стане ясен и коефициентът на безработицата в САЩ през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още