IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът Stoxx 600 приключи първото полугодие с ръст от 8,8%

Във фокуса на пазарите бяха новите данни за инфлацията в еврозоната, която се забавя до очакваните 5,5% през юни

19:28 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за месеца и за първото полугодие с ръстове на фона на икономическото съживяване въпреки банковите сътресения и агресивното покачване на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 1,16% до 461,93 пункта, като общо за първото полугодие той се покачва с 8,8%.

Германският бенчмарк DAX отчита ръст от 201,18 пункта, или 1,26%, до 16 147,9 пункта.

Френският показател CAC записва повишение от 1,19 на сто до 7400,06 пункта.

Британският измерител FTSE напредва с 0,8 на сто до 7531,53 пункта.

Във фокуса на пазарите бяха новите данни за инфлацията в еврозоната, която се забавя до очакваните 5,5% през юни. Въпреки това базисната инфлация, която изключва волатилните цени на горивата и храните, се ускорява минимално спрямо предходния месец.

Ускорението на основният показател, което забави темпа си през май, може да се окаже пречка пред ЕЦБ и да подсили решимостта ѝ да увеличи лихвените проценти отново следващия месец. Ръководството на регулатора от Франкфурт скоро ще отбележи първата годишнина на своята кампания по затягане на паричната политика. Ново увеличение на лихвите през юли е „свършен факт“ според заместник-управителя на институцията Луис де Гиндос. Според него засега въпросът дали ще има ново повишение на лихвите и през септември е отворен.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 30 юни. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 30 юни.

На национално ниво инфлацията във Франция се забавя през юни до най-ниското си ниво за последните 14 месеца, подкрепяйки твърденията на някои икономисти и данни, че ЕЦБ напредва в битката си за облекчаване на ценовия натиск чрез повишаване на лихвените проценти. Индексът на потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната нараства с 5,3% през юни на годишна база след увеличението от 6% през май, посочва статистическата агенция Insee.

Акциите на германската Kion Group поскъпнаха с около 6%, с което компанията оглави Stoxx 600, след като Deutsche Bank и JPMorgan повишиха целта си за книжата ѝ.

Цената на акциите на H&M отчете ръст от близо 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още