IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на Брента се насочва към първия си месечен ръст за годината

"Черното злато" поскъпва след данните за силен спад на петролните запаси в САЩ

13:00 | 30.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в петък, а сортът Брент е напът да постигне първото си месечно повишение тази година, тъй като големият спад на петролните запаси в САЩ надделя над опасенията, че търсенето на горива ще отслабне допълнително заради нови увеличения на лихвите, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 0,6% до 74,79 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 0,5% до 70,22 долара за барел.*

След незначителното поскъпване в четвъртък в петък и двата сорта са напът да отбележат ръст от над 2,5% в цената си за юни. Това ще бъде първото месечно повишение на цената на Брента през 2023 г., а за WTI – второ, след като поскъпна през април.

Въпреки вероятното месечно повишение в цената на европейския петрол на тримесечна база Брентът се насочва към поевтиняване от около 6%, докато цената на WTI изглежда, че ще отбележи спад от 7%.

Пазарите са под натиск от ограничено предлагане, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) съобщи, че запасите от суров петрол са намалели с 9,6 милиона барела през седмицата, приключила на 23 юни, надвишавайки доста прогнозата за свиване с 1,8 милиона барела на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Междувременно брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ през първото тримесечие беше ревизиран до 2,0% на годишна база спрямо отчетените по-рано 1,3%.

"Значителната възходяща ревизия (на данните за БВП на САЩ) се прибавя към списъка с положителни икономически изненади в САЩ напоследък, а икономическата устойчивост успокоява опасенията за рецесия, поне засега", коментира Йеап Джун Рон, пазарен анализатор в IG.

Силните икономически данни за САЩ и намалените петролните запаси идват в момент, в който Саудитска Арабия планира да намали добива с още 1 млн. барела на ден през юли. Това е в допълнение към по-широкото споразумение на ОПЕК+ за ограничаване на доставките до 2024 г.

Данни на Refinitiv показаха, че руският морски износ на петрол от Приморск, Уст-Луга и Новоросийск ще бъде съкратен с 1,9 млн. барела на ден през юли от 2,3 млн. барела на ден през юни, което може да свие глобалното предлагане на петрол допълнително.

Покачването на цените на петрола в петък обаче беше ограничено от слабите китайски икономически данни и опасенията от повишаване на лихвените проценти.

Фабричната активност в Китай се сви за трети пореден месец през юни, макар и с по-бавни темпове, показа официално проучване на фабриките в петък. Непроизводствената дейност, т.е. сектора на услугите, също изостана през юни.

Данните до голяма степен съвпадат с прогнозите на анализаторите.

„Не беше много изненадващо… макар че може би фактът, че свиването е сравнително стабилно, носи известно спокойствие. Поне нещата не се влошават значително“, пише Робърт Карнел, регионален ръководител на изследванията в ING.

В САЩ Федералният резерв вероятно ще продължи кампанията си за повишаване на лихвите след прекъсването по-рано този месец, предупреди председателят на Фед Джером Пауъл в четвъртък след нова поредица икономически данни, които са по-силни от очакваното.

Цените са актуални към 12:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още