IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Пауъл и Бейли разколебаха инвеститорите на борсите в Европа

Цената на акциите на H&M нарасна с около 18%, след като търговецът отчете печалба за второто тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите

19:50 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите оценяват поредните коментари на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл относно паричната политика и твърдението на Андрю Бейли, ръководител на Английската централна банка (АЦБ), който посочи, че британската икономика се оказва „по-устойчива“ от очакваното, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,13% до 456,64 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 0,01% до 15 946,72 пункта.

Френският показател CAC отчете ръст от 0,36% до 7312,73 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 0,38 на сто до 7471,69 пункта.

По-рано в четвъртък шефът на Фед Джером Пауъл заяви, че ще се необходими вероятно поне още две увеличения на лихвите до края на годината, за да се охлади достатъчно инфлацията.

„Мнозинството от участниците в комисията очакват, че ще бъде уместно да увеличим лихвените проценти два или повече пъти до края на годината“, коментира Пауъл в четвъртък, визирайки членовете на Федералната комисия за отворен пазар. „Инфлационният натиск продължава да е висок и пътят за забавяне на инфлацията до 2% ще е дълъг“, допълни още той.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 29 юни. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 29 юни.

Пазарите реагираха и на изказването на Андрю Бейли от АЦБ, който посочи, че регулаторът ще направи всичко необходимо, за да ограничи инфлационния натиск във Великобритания, подчертавайки оптимистичните перспективи за икономиката на страната.

Цената на акциите на H&M нарасна с около 18%, след като търговецът отчете печалба за второто тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите.

Междувременно инфлацията в Германия отново се ускорява, достигайки 6,4 на сто през юни спрямо същия месец на миналата година, според данни на германската статистическата служба. През май германските потребителски цени нараснаха с 6,1% на годишна база, отчитайки най-бавния си ръст от февруари 2022 г.

Същевременно през юни потребителските цени, измерени спрямо предходния месец, се увеличиха с 0,3 на сто, противно на ценовия спад през май с 0,1%. Основната годишна инфлация в Германия, която не включва цените на храните и енергията, е достигнала 5,8% през юни в сравнение с 5,4 на сто през май.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за инфлацията в Испания, която се забавя през юни под равнището от 2%, към което се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ). Потребителските цени в Испания са се повишили с 1,6% през юни спрямо същия период година по-рано, което е забавяне спрямо равнището от 2,9% през май, заради по-слабото увеличение на разходите за храна и енергия, показват данните на статистическата агенция на страната. Това е и най-слабият инфлационен темп от над две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още