IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасения за търсенето и слаби китайски данни оставят петрола на червено

Възможното забавяне на глобалната икономика през втората половина на годината също създава рискове за търсенето и цената на суровината

11:12 | 29.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се понижава в четвъртък, заличавайки част от напредъка си от предишния ден, а инвеститорите прибраха печалбите си заради опасенията за допълнително повишаване на лихвите, което ще забави икономическия растеж и световното търсене на горива. Слабите икономически данни на Китай също повлияха на настроенията, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняват с 20 цента, или 0,27%, до 73,83 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 24 цента, или 0,35%, до 69,32 долара за барел.*

И двата бенчмарка напреднаха с около 3% в сряда, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) съобщи, че запасите от суров петрол са намалели с 9,6 млн. барела през седмицата, приключила на 23 юни, което е значително по-високо от очакваните 1,8 млн. барела, прогнозирани от анализатори в анкета на Ройтерс.

„Настроенията на пазара се промениха заради възобновените опасения за по-нататъшни повишения на лихвите в САЩ и Европа, които ще намалят глобалното търсене на петрол“, смята Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, част от Nissan Securities.

Лидерите на най-големите централни банки в света потвърдиха в сряда, че смятат, че ще е необходимо допълнително затягане на паричната политика, за да се справят с упорито високата инфлация, но все още вярват, че това може да бъде постигнато, без да настъпи рецесия.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл не изключи възможността за допълнителни повишения на следващото заседание на централната банка, а президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди очакванията за девето поредно повишение на лихвите в еврозоната през юли.

В допълнение към натиска върху пазара, годишните печалби на индустриалните фирми в Китай, втория по големина потребител на петрол в света, задълбочиха понижението си, достигайки двуцифрен спад за първите пет месеца, тъй като по-ниското търсене сви маржовете.

„Липсата на перспективи за ръст на търсенето на горива ограничи повишението в цената на петрола, дори при съкратените доставки от производителите на петрол“, твърди Тецу Емори, изпълнителен директор на Emori Fund Management Inc.

„Въздействието на разпространението на електрическите превозни средства и подобренията в енергийната ефективност в много индустрии, които имат за цел да се справят с изменението на климата, може да започне да се отразява и на самата базова структура на търсенето“, допълни той.

Изправена пред по-ниските цени, Саудитска Арабия обеща по-рано този месец рязко да намали добива си през юли, в допълнение към по-голямата сделка на ОПЕК+ за ограничаване на доставките до 2024 г.

Американските енергийни фирми миналата седмица съкратиха броя на работещите платформи за добив на петрол и природен газ за осма поредна седмица за първи път от юли 2020 г. насам.

Шестмесечният спред по цената на сорта Брент, когато цената за незабавна доставка е по-висока от тази за бъдеща, се понижи до най-ниското си равнище от декември насам и въпреки това отчита по-високото търсене на незабавна доставка.

„Зад изоставането стои очакването, че непосредственото търсене на горива ще остане стабилно, тъй като сезонът на активното шофиране в САЩ започна, но световната икономика ще се забави към втората половина на годината, намалявайки търсенето на петрол“, обобщи Кикукава от NS Trading.

*Цените са актуални към 10:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още