IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси продължават серията на ръстове

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,7%, като технологичният сегмент прибави 2% и поведе ръстовете

19:41 | 28.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Photographer: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Photographer: Alex Kraus/Bloomberg

Водещите индекси на европейските борси завършиха сесията в сряда на зелено, продължавайки с ръстовете от предходния ден, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,7%, като технологичният сегмент прибави 2% и поведе ръстовете. Повечето сектори и водещи борси отчетоха повишения. Сегментът на минното дело обаче обърна тенденцията и отчете спад от 1,2%.

Британският измерител FTSE се повиши с 0,5%, докато германският DAX – с 0,6%. Във Франция показателят CAC напредна с 1%, а в Милано FTSE MIB – с 0,9%.

Инвеститорите наблюдаваха отблизо панела на форума на Европейската централна банка (ЕЦБ) в Синтра, Португалия, на който участваха и управителят Кристин Лагард, гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, на Федералния резерв Джером Пауъл и на Японската централна банка (ЯЦБ) Кзуо Уеда.

Пауъл заяви, че „предстоят още ограничения“, като се очакват нови повишения на лихвите на идните заседания на ръководството.

Бейли, от своя страна, защити решението на АЦБ от миналата седмица да наложи ново увеличение на лихвите с 50 базисни пункта, въпреки че се очакваше такова с 25 базисни пункта. Разбирам притесненията, свързани с това, но винаги казвам, че би било по-лошо, ако не върнем отново в релси инфлацията, коментира той.

При индивидуалните акции тези на Siemens Energy поскъпнаха с 6,7%, опитвайки се да се възстановят от загубите от миналата седмица, след като компанията съобщи за скъпоструващи дългосрочни неизправности при звеното си за вятърни турбини Siemens Gamesa.

Бордът на Siemens Gamesa е започнал „разширен технически преглед“ за подобряване на качеството на продукцията, което според компанията майка ще доведе до „значително по-големи разходи“ от предварително очакваните – сега изчислявани на над 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още