IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street започва колебливо заради коментарите на Пауъл за още лихвени повишения*

Акциите на производителите на чипове отчитат ценови спадове, отразявайки плана на Вашингтон за допълнителни ограничения на износа на технологии към Китай

17:57 | 28.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето щатски борсови индекси започват редовната търговия със спадове на фона на коментарите на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл, който сигнализира, че служителите на американската централна банка са склонни отново да повишат лихвите през юли и септември, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита спад от 0,32% до 33 817,86 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,16 на сто до 4371,61 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредва междувременно с 0,16% до 13 577,84 пункта.

Гуверньорът на Фед заяви, че не изключва последователни лихвени повишения през следващите месеци. Пауъл повтори, че прогнозите на повечето негови колеги показват, че се очакват поне още две затягания на паричната политика през тази година.

„Въпреки че политиката е рестриктивна, тя може да не е достатъчно рестриктивна и не е била рестриктивна достатъчно дълго време“, изтъква Пауъл по време на панел, част от форум, организиран от Европейската централна банка (ЕЦБ) в Португалия.

Акциите на производителите на чипове отчитат ценови спадове, като книжата на Nvidia и AMD поевтиняват съответно с около 2% и 1%, отразявайки публикацията на Wall Street Journal, в която се посочва, че Вашингтон обмисля допълнителни ограничения на износа на технологии към Китай.

Инвеститорите на Wall Street се готвят да приключат най-силното първо полугодие по отношение на Nasdaq за последните 40 години, подкрепени от вълната на оптимизъм около изкуствения интелект, който значително подкрепи редица технологични акции с висока пазарна капитализация.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 28 юни. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 28 юни.

Пазарите реагираха и на новите данни за търговията на САЩ, според които дефицитът в търговията със стоки се е свил през май по-силно от очакваното, тъй като стойността на вноса отчете най-големия си спад за последните шест месеца. Дефицитът в търговията със стоки е намалял с 6,1% до 91,1 млрд. долара, показват данни на Министерството на търговията на САЩ, публикувани в сряда. Цифрата, която не е коригирана спрямо инфлацията, е по-оптимистична спрямо медианната прогноза на анкетирани от Bloomberg икономисти за 93,7 млрд. долара.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ ще избегнат възможна рецесия, което икономисти и банки прогнозират отдавна. Според икономистите рецесията може да стане факт още следващия месец, коментира държавният глава във вторник вечерта по време на събитие за набиране на средства за кампанията му.

„Идва от 11 месеца, е познайте какво? Не смятам, че ще се появи“, допълни той и посочи в подкрепа на думите си силния пазар на труда и усилията на администрацията за борба с инфлацията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижава съответно до 3,756% и 3,838 на сто.

Доларовият индекс отчита ръст от 0,49% до 102,99 пункта.

При търговията с петрол цената на сорт Брент се понижава с 0,61% до 71,82 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняват до 67,24 долара за барел.

Цената на златото отчита спад от 0,37% до 1916,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 28.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още