IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите икономически данни от Китай и Австралия разколебаха инвеститорите в Азия

Японският индекс Nikkei 225 напредна, прекъсвайки серията от четири поредни сесии на спад

11:46 | 28.06.23 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха сесията без единна посока, докато инвеститорите оценяват последните икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредва с 655,66 пункта, или с 2,02%, до ниво от 33 193,99 пункта, прекъсвайки серията от четири поредни сесии на спад. Индексът Topix отчете ръст от близо 2% до 2298,6 пункта.

В континенталната част на Китай измерителят Shanghai composite остана на ниво от 3189,38 пункта. Индексът Shenzhen записа спад от 0,47% до 10 926,32 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng напредна с 0,15% до 19 177,08 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни от Китай, където печалбите на индустриалните фирми продължават да спадат през май, отразявайки въздействието на отслабващото търсене и продължаващата фабрична дефлация. Печалбите на компаниите от индустриалния сектор се свиват през миналия месец с 12,6% спрямо май 2022 г., показват данни, публикувани от Националното статистическо бюро на Китай. За периода от януари до май печалбите се понижават с 18,8%, като темпът на спад се забавя от близо 21% през първите четири месеца на годината.

Бенчмаркът на борсата в Сеул Kospi отчете понижение от 0,67% до 2564,19 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 записа ръст от 1,1% до 7196,5 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 юни. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 юни.

Пазарите реагираха и на новия доклад на статистическото бюро на Австралия относно инфлацията, която се забавя през май с повече от очакваното, подкрепяйки аргументите на централната банка да преустанови своя 14-месечен цикъл на затягане на паричната политика на предстоящото заседание следващата седмица. Индексът на потребителските цени се повиши с 5,6% през май спрямо същия месец година по-рано, като това е най-малкото увеличение на показателя от април 2022 г., показват данни на Австралийското статистическо бюро. Резултатът изостава доста от оценката на икономисти за ръст от 6,1%, като Barrenjoey Markets Pty Ltd. се оказа единствената компания за анализи, чиято оценка съвпада с данните.

Междувременно трейдърите обърнаха внимание и на плановете на администрацията на американския президент Джо Байдън да наложи нови ограничения върху износа на чипове за изкуствен интелект на фона на усилията на Вашингтон да затрудни Китай да придобива технологии с военно предназначение. В тази връзка Министерството на търговията на САЩ се готви да актуализира разпоредбите за експортен контрол, въведени миналия октомври, така че за компании като Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD) да стане по-трудно да продават високотехнологични чипове на Китай, съобщава Financial Times, цитирайки източници, запознати с темата.

Отделно, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американската икономика "сега е силна" и той не очаква рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 28.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още