IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът на китайския премиер за икономиката оцвети в зелено европейските борси

Финансовият сектор имаше най-голям принос за ръста на Stoxx 600 във вторник

20:27 | 27.06.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари отбелязаха ръст във вторник, подкрепени от финансовите и луксозните компании, а инвеститорите очакват още стимули за икономиката от Китай. В същото време „ястребовите“ коментари на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард ограничиха ръстовете, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши с повишение от 0,1%, като прекъсна шестдневната си губеща серия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,11% до 7461,46 пункта. Германският DAX напредна с 0,21% и завърши деня на равнище от 15 846,86 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,43% към стойността си до ниво от 7215,58 пункта.

Китайският премиер Ли Цян заяви, че икономическият растеж на страната през второто тримесечие ще бъде по-висок, отколкото през първото и се очаква да достигне целта за годишен ръст от около 5%.

Изказването му донесе известно успокоение на инвеститорите, които през последните дни бяха обезпокоени от по-малкото от очакванията понижение на лихвите от Китай, политическата нестабилност в Русия след проваления метеж и вероятно продължителния цикъл на повишаване на лихвите в света.

Финансовият сектор имаше най-голям принос за ръста на бенчмарковия индекс благодарение на поскъпването на книжата на компании с експозиция към Китай като HSBC и застрахователната Prudential. В същото време цената на акциите на гиганти в луксозния сектор като LVMH и Richemont, които също имат експозиция към Китай, нарасна с между 0,6% и 1,2%.

Инфлацията в еврозоната навлиза в нова фаза, която може да продължи известно време, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, очертавайки дългата битка срещу повишаването на цените, която се очаква да подкопае търсенето и да принуди компаниите да намалят цените.

Здравният сектор беше повлечен надолу от книжата на компанията за бъбречна диализа Fresenius Medical Care, които поевтиняха с 5,5%, след като предложение за увеличаване на плащанията от голяма американска компания за здравно застраховане не отговори на пазарните очаквания.

Здравният сектор отбелязва спадове през последните седмици и е надолу с близо 2,9% от началото на този месец.

Цената на акциите на Siemens Energy нарасна с 2,3%, възстановявайки някои загуби, след като анализатори от Goldman Sachs запазиха рейтинга им „купувай“ и заявиха, че масовите разпродажби след разкриването на проблеми в подразделението ѝ за вятърни турбини са отминали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 27.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още