IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финалният спринт на централните банкери в борбата с инфлацията ще е най-труден

Представителите на централните банки ще обсъждат на среща в Синтра „Нестабилността на инфлационната среда“

16:10 | 26.06.23 г. 2
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финалният спринт на централните банкери в борбата с инфлацията ще бъде най-труден. В неделя Банката за международни разплащания (BIS) публикува икономически доклад, в който заяви позицията си по отношение на увеличенията на лихвите от страна на централните банки в последно време. „Може да се наложи лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго време, отколкото обществото и инвеститорите очакват“, обобщават от институцията.

Въпреки че централните банкери повишиха разходите по заемите с цел да спрат скока на потребителските цени, отслабването на инфлационния натиск до момента се дължи основно на възстановяващите се вериги на доставки и по-евтините суровини.

Това обаче не промени курса на политиката на централните банки и през изминалата седмица. След като Федералният резерв сложи на пауза лихвените повишения по-рано през юни, в четвъртък председателят му Джером Пауъл заяви по време на изслушването си пред Конгреса, че по пътя към целевото равнище за инфлацията от 2% може да се наложи лихвените проценти да бъдат повишени още поне 2 пъти. По сходен начин постъпиха и Английската централна банка, и централната банка на Норвегия, които неочаквано ускориха темпото на затягане и увеличиха основните лихвени проценти с по 50 базисни пункта в четвъртък.

Европейската централна банка избра по-скромно увеличение от 25 базисни пункта, а Китайската централна банка понижи лихвените проценти, мотивирана да възстанови икономическия растеж, който беше затруднен след пандемията.

Пазарите светнаха в червено

На фона на растящите лихви през седмицата цените на акциите се понижиха. На Wall street технологичният показател Nasdaq приключи най-лошата си седмица от април насам, като прекъсна осемседмичната серия от ръстове. Dow и S&P 500 изтриха по повече от 1% и завършиха седмицата на ниво от съответно 33 746,30 пункта и 4 351,70 пункта. Седмицата на европейската борса също не беше печеливша. Германският Dax записа седмично понижение от 2,40%, френският индекс CAC 40 отбеляза спад от 2,08%, а във Великобритания FTSE 100 понижи нивото си с 1,84% тази седмица.

По-високата от очакваното базисна инфлация в Япония повлия на инвеститорите на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Японският Nikkei се понижава с 2,92% тази седмица, хонконгският Hang Seng изостава с 5,15%, а в континентален Китай Shanghai Composite спадна с 1,01%.

Негативната тенденция не подмина и цената на петрола, която достигна най-ниското си равнище от 5 май насам. Както европейският сорт Брент, така и американският суров петрол от типа WTI приключиха седмицата с понижение от около 4% на цената за барел. Движението на петролния пазар тази седмица беше провокирано от изявлението на председателя на Фед, в което Пауъл спомена за допустими допълнителни увеличения на лихвите, и рискът от икономическо забавяне, илюстриран с европейските икономически данни от тази седмица. Опасенията за търсенето на суровината също остават на преден план.

Какво ни очаква през новата седмица?

В понеделник няма важни събития и данни, които да бъдат публикувани.

Във вторник започва двудневен форум среща на Европейската централна банка в Синтра, Португалия. Основната тема ще бъде „Нестабилността на инфлационната среда“, а на срещата ще присъстват всички ръководители на централните банки. Пауъл ще сподели панел с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, управителя на Английската централна банка Андрю Бейли и Казуо Уеда от Японската централна банка в сряда.

В същия ден ще бъдат публикувани и данни за издадените разрешителни за строеж в САЩ, които са ключов индикатор за търсенето на пазара на имоти. Ще стане ясен и броят на продадените нови еднофамилни жилища през месец май.  Поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ през месец май и индексът на Conference Board, който измерва потребителското доверие на американците, също ще бъдат на фокус във вторник.

В сряда предстои изявление на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл с прогнози за бъдещата парична политика. Администрацията за енергийна информация (EIA) ще публикува отчет за седмичната промяна в броя на запасите от суров петрол.

Най-важните данни от седмицата ще бъдат публикувани в четвъртък. Такива ще бъдат германският индекс на потребителските цени (CPI) на месечна база. В същия ден като основен измерител за състоянието на икономиката ще бъде отчетен БВП на САЩ за първото тримесечие. Ще стане ясен и броят на подадените за пръв път молби за безработица в Щатите. Американската Национална асоциация на брокерите ще публикува доклад за продажбата на жилища, които все още очакват финализиране на сделките. Ще бъде отчетено и месечното изменение в стойността на индекса на мениджърите по поръчките в Китай.

В петък ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на Великобритания и изменението в индекса на потребителските цени в еврозоната на годишна база. От САЩ се очаква да бъдат получени данни за промяната на индекса на разходите за лично потребление (PCE).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 0
Gna
преди 1 година
До: nkavrakov1982 няма да се учудя и на 10 % лихви по ипотеки и масова загуба на жилища от невъзможност за плащане на вноската. В Щатите вече е 7% лихвата по ипот. кредит, а Пауъл каза, че има още доста работа. През 80-те години на миналия век в САЩ лихвите бяха 20 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Левонката Хампарцумян днес -Лихвите по кредитите бавно се увеличават, но ще се увеличат и още повече. Това обясни финансистът Левон Хампарцумян в предаването.В казармата имаше един лаф -службата минава бавно но за сметка на това продължително ,така и с лихвите продълбително и високи и още по-високи,а сега теглете още кредити и слушайте брокерите че пазара бил видиш ли мноого стабилен ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още