IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коментарите на Пауъл относно лихвите оцветяват щатските индекси в червено*

Акциите на FedEx поевтиняват с 2,4%, след като гигантът в куриерските услуги отчете по-слаби от очакваното приходи за последното тримесечие

17:22 | 21.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Коментарите на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл относно паричната политика помрачават настроенията сред инвеститорите на Wall Street, след като стана ясно, че служителите на централната банка са готови за още повишения на лихвите въпреки направената пауза миналата седмица, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,28% до 33 957,68 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 0,31% до 4375,08 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа понижение от 13 604,16 пункта.

В подготвена за пред Конгреса реч Пауъл посочва, че следващите лихвени повишения ще забавят растежа на американската икономика под дългосрочния тренд и ще охладят ценовия натиск, като хоризонтът на затягане на паричната политика ще зависи от постъпващите данни.

„Аз и моите колеги осъзнаваме трудностите, които причинява ускорената инфлация, и оставаме силно ангажирани да я забавим до нашата цел от 2%“, изтъква Пауъл, добавяйки: „Ще продължим да вземаме нашите решения среща по среща, въз основа на съвкупността от входящи данни и техните последици за перспективите за икономическата активност и инфлацията, както и за баланса на рисковете“.

Очаква се Пауъл да говори по-късно тази седмица пред Конгреса относно икономическите показатели за първото полугодие и отговора на Фед срещу инфлацията. Това ще е първото изслушване на гуверньора на ведомството от март насам.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 21 юни. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 21 юни.

Акциите на FedEx поевтиняват с 2,4%, след като гигантът в куриерските услуги отчете по-слаби от очакваното приходи за последното тримесечие. Междувременно цената на книжата на Winnebago се понижава с над 5%, тъй като производителят на кемпери не успя да отговори на пазарните очаквания със своя отчет.

Встрани от низходящите пазарни движения остават компаниите от сектора на добив на петрол и газ. Акциите на ConocoPhillips и тези на Pioneer Natural Resources поскъпват съответно с 0,67% и 0,24 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа расте съответно до 3,783% и 3,864 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от конкуренти валути, записва повишение от 0,04% до 102,58 пункта.

На петролните пазари цената на Брент напредва леко с 2 цента до 75,96 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита ръст от 0,2% до 71,35 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,2% до 1944,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 21.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още