IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се повишава леко преди изявлението на шефа на Фед

Очакванията за по-силно търсене и по-висока цена на суровината през втората половина на годината се засилват

11:23 | 21.06.23 г.
Ивета Томова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда, възстановявайки се от две поредни губещи сесии, докато очакванията за ястребови изявления на представители на Федералния резерв по-късно през деня и възможните съкращения на запасите на петрол в САЩ надделяват над опасенията на Китай за търсенето, съобщава Ройтерс.

Цената на фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се повишава с 27 цента, или 0,27%, до 76,17 долара за барел, а американският суров петрол от типа WTI поскъпва с 31 цента, или 0,44%, до 71,50 долара за барел към 11:00 ч.

„Очакваме гуверньорът на ФЕД Джером Пауъл да направи анализ на първата половина от годината в ястребово шестмесечно изявление пред Конгреса, отразявайки медианната прогноза на Федералната комисия за отворените пазари за по-високи лихвени повишения в следващите месеци и по-стабилна инфлация в близкото бъдеще“, пише ANZ Research в бележка.

Очакванията за изявлението на председателя на Фед пред Конгреса по-късно в сряда са то да внесе яснота за бъдещите действия на централната банка на най-голямата икономика в света.

Двама централни банкери на Фед и един икономист, кандидат за член в борда във вторник обявиха, че тяхната цел е забавяне на прекалено високата инфлация дотолкова, че американската икономика може да се върне обратно към устойчивия си растеж, което от своя страна може да повиши търсенето на петрола.

Възможното намаление на запасите на суров петрол на САЩ също допринася за повишението на цените, като според анкета на Ройтерс сред петима анализатори запасите са се понижили с около 400 хил. барела средно в седмицата, приключила на 16 юни.

Официалните данни за производството на петрол от Американския петролен институт ще бъдат публикувани по-късно в сряда, а тези от Администрацията за енергийна информация – в четвъртък, след като и двата доклада бяха отложени заради официалния празник в понеделник.

Опасенията за търсенето в Китай, най-големия вносител на петрол, и затруднената му икономика ограничиха ръста на цените.

„Единствената причина да мисля, че цените не се покачват стабилно все още, е защото китайските данни са неясни. Въпреки това стимулът за ръст вече е налице и се обзалагам, че ще съживи икономиката ефективно и ще доведе до засилено търсене през втората половина на годината“, твърди директорът по изследванията на Rystad Energy Клаудио Галимберти.

„Що се отнася до срещата на Фед, това също е несигурно, но предвид последните данни, показващи 4% инфлация, има вероятност представителите на Фед да са гълъбово настроени“, добавя Галимберти.

В стремежа си да стимулира растежа, Китай във вторник понижи основните лихвени проценти по едногодишните и петгодишните заеми за първи път от 10 месеца, като лихвата по петгодишните заеми беше намалена с по-малко от очакваното 10 базисни пункта.

Според анализатора на CMC Markets Леон Ли се очаква по-ниският лихвен процент да повиши търсенето през втората половина.

„Министерството на търговията също планира да въведе стимулиращи потреблението мерки“, добави той. „Не е изключено лихвите да бъдат повишени допълнително и през втората половина от годината“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още