IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските акции поведоха загубите в Европа във вторник

Силно поевтиняване на книжата на химическата компания Lanxess тласна надолу DAX

19:57 | 20.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германските акции поведоха спадовете в Европа във вторник, като книжата конкретно на химическата компания Lanxess се сринаха, след като тя понижи прогнозите за печалбата си, а скромното понижаване на лихвите от Китай не подобри особено нагласите на инвеститорите, предават Ройтерс и CNBC.

Германският DAX се понижи с 0,55% до ниво от 16 111,32 пункта, като отстъпи от рекордния си връх в петък. Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,25% до равнище от 7569,31 пункта. Френският CAC 40 отстъпи с 0,27% и завърши деня на ниво от 7294,17 пункта.

Паневропейският Stoxx 600 отбеляза спад от 0,6%, като повечето сектори се оцветиха в червено. Автомобилният поведе загубите с понижение от 1,4%, а секторът на комуналните услуги прибави 0,7 на сто.

Германската химическа компания Lanxess продължи по-ранните си загуби и записа спад от 15,4%, след като обяви, че няма да отговори на прогнозите за печалбата си за тази година.

Китай понижи ключовата си лихва във вторник, но инвеститорите са притеснени, че намалението може да е твърде малко, за да ускори бавното възстановяване на икономиката, и очакват по-широк пакет от стимули.

Sanofi подкрепи сектора на здравеопазването, след като книжата ѝ поскъпнаха с 2,5%. Френската фармацевтична компания съобщи, че Международната търговска камара е гласувала в нейна полза по арбитражно дело, заведено от Boehringer Ingelheim. Според компанията Sanofi трябва да бъде държана отговорна по продължаващия спор за Zantac в САЩ.

Британската компания за продажба на автомобили Lookers постигна ръст от 33,7%, след като Global Auto Holdings съобщи, че ще я купи за около 465,4 млн. паунда (около 595 млн. долара) в кешова сделка.

Във Великобритания вниманието е насочено към растящите лихви по ипотечните кредити преди ключовите данни за инфлацията в сряда и заседанието на Английската централна банка (АЦБ) в четвъртък.

Сега инвеститорите очакват изявленията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в сряда и четвъртък, за да получат допълнителни насоки за перспективите пред паричната политика за най-голямата икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още