IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street не успява да запази положителния импулс от предходната седмица*

Слабите движения в цените на акциите показват, че инвеститорите все още оценяват последното решение на Фед да запази лихвите непроменени

18:05 | 20.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват сесията без единна посока, като инвеститорите не успяват да прехвърлят положителния импулс от миналата седмица, след като Нюйоркската фондова борса остана затворена в понеделник поради национален празник, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита спад от 0,5% до 34 126,94 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,29 на сто до 4396,59 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредва междувременно с 0,05% до 13 695,94 пункта.

Инвеститорите подновяват търговията след една силна седмица, въпреки че индексите завършиха петъчната сесия със спадове. Nasdaq Composite отчете най-силното си седмично представяне от март, докато S&P 500 напредна с 2,6%, записвайки пета поредна седмица на растеж.

Миналата сряда Федералният резерв реши да запази основната си лихва непроменена, като сигнализира, че ще изчака да види какъв ще бъде ефектът от досега предприетите мерки за ограничаване на инфлацията. Референтната лихва на регулатора остана в диапазона 5-5,25%, като ведомството може да предприеме още увеличения на лихвите при следващите срещи на служителите. Прогнозата на Фед е, че лихвите ще се повишат до 5,6% преди края на годината, т.е. най-вероятно ще има още две увеличения през тази година.

Малко след това Кристофър Уолър, член на Управителния съвет на Фед, заяви, че остава неясно дали скорошните банкови сътресения в САЩ ще доведат до значително по-затегнати условия за кредитиране в страната. Той допълни, че централните банкери не трябва да позволяват притесненията за няколко кредитора да попречат на борбата им с инфлацията.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 20 юни. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 20 юни.

Акциите на електромобилния концерн Tesla Inc. поскъпват с 1,85%, докато цените на книжата на General Motors и Ford Motor се понижават съответно с 1,8% и 0,69 на сто.

При технологичните компании акциите на Microsoft и Meta поевтиняват съответно с 0,67% и 0,32 на сто, докато книжата на Apple и Alphabet прибавят към стойността си съответно 0,28% и 0,30 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижава съответно до 3,713% и 3,807 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита ръст от 0,07% до 102,59 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент нараства с 0,9 на сто до 76,78 долара за барел. Междувременно фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 3 цента до 71,75 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,3% до 1966 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още