IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Смарт Органик“ купува фалирал германски производител на ядкови кремове за 150 хил. евро

Купуват се само активите на компанията, основателите ѝ ще оглавят германското дружество на "Смарт Органик"

15:36 | 20.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ИП Карол АД
Снимка: ИП Карол АД

Производителят и дистрибутор на био храни „Смарт Органик“ АД е придобил германския стартъп за био хранителни продукти Naughty Nuts GmbH, съобщават от българското дружество чрез БФБ-София.

Компанията Naughty Nuts е основана през януари 2021 г. от Бенджамин Портен и Лоренц Грейнер в Кьолн, Германия. Компанията предлага ядкови кремове с широка гама от вкусове.

Naughty Nuts има силен фокус върху директните продажби, посочва се още в съобщението. Продуктите на компанията се предлагат в над 1200 обекта, включително популярни търговци на дребно като REWE, EDEKA и органичните магазини на den.

През 2022 г. компанията реализира оборот от 2,5 млн. евро, но не успява да събере достатъчно инвестиционен капитал, който да покрие разрастващата се дейност, и изпада в несъстоятелност.

Сделката за стартиращото дружество е реализирана на цена от 150 хил. евро. Придобиват се само активите, без задълженията.

Планирано е дейността на Naughty Nuts да се влее в германското дъщерно дружество на Smart Organic GmbH. Производството на продуктите на Naughty Nuts ще се прехвърли в производствените бази на Smart Organic.

Основателите на Naughty Nuts ще оглавят германското дружество на Smart Organic и ще бъдат подкрепени от настоящите си служители, които също ще се присъединят към новата организация.

В последната година акциите на „Смарт Органик“ поевтиняват с над 22%, а пазарната капитализация възлиза на над 123,7 млн. лева.

Компанията отчете 46% годишен ръст на консолидираните приходи от продажби през първото тримесечие, като най-голям ръст е реализиран в Германия – 125%.

На 13 юли ще се проведе редовното годишно общо събрание на акционерите на дружеството, на което те ще гласуват изплащането на 0,2 лева брутен дивидент на акция от печалбата за 2022 г. Общата сума, която се предвижда да бъде изплатена на акционерите, е малко над 2 млн. лева.

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още