IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Китай да намали лихвите остави разколебани инвеститорите в Азия

Акциите на Alibaba поевтиняха с близо 2%, след като станаха ясни рокадите в ръководството на конгломерата

12:11 | 20.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите оценяват решението на Китайската народна банка да намали лихвите по едногодишните и петгодишните кредити, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,06% до 33 388,91 пункта, докато индексът Topix отчете спад от 0,29% до 2283,85 пункта.

В Южна Корея измерителят Kospi се понижи с 0,18 на сто до 260,491 пункта.

На борсата в Хонконг показателят Hang Seng записа спад от 305,81 пункта, или 1,54%, смъквайки се до равнище от 19 607,08 пункта.

Акциите на EC Healthcare поевтиняха с над 8%, след като компанията обяви прогноза за печалбата, която разочарова анализаторите. Цената на книжата на Alibaba Health Information Technology се понижи с около 3%, докато акциите на Alibaba Group Holdings изтриха близо 2% от стойността си. Разпродажбата отразява решението на ръководството да назначи Еди У като наследник на Даниел Джан на поста главен изпълнителен директор на конгломерата, докато Джоузеф Цай ще заеме председателския пост, който също принадлежи на Джан.

Шанхайският бенчмарк Shanghai composite отчете понижение от 0,47% до 3240,36 пункта. Индексът Shenzhen напредна междувременно с 0,28 на сто до 11 305,35 пункта.

В Австралия измерителят ASX 200 записа ръст от 0,86% до 7357,8 пункта.

Основната тема на пазарите беше решението на централната банка на Китай да понижи две от основните си лихви. Основният едногодишен лихвен процент по кредитите (LPR) беше коригиран в посока надолу с 10 базисни пункта до 3,55%, а лихвеният процент по петгодишните заеми беше понижен с 10 базисни пункта от 4,30% на 4,20%. Според анкета на Ройтерс пазарите очакваха и двата лихвени процента да бъдат намалени.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 20 юни. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 20 юни.

Понижението на двете ставки с еднакъв размер „показва, че банкерите искат да избегнат изпращането на прекалено оптимистичен сигнал за пазара на имоти съгласно принципа „жилищата са за живеене, а не за спекулации", казва пред Bloomberg Брус Пан, главен икономист и ръководител на изследователския отдел за Китай, Хонконг, Макао и Тайван в Jones Lang LaSalle Inc.

По отношение на глобалната търговия от HSBC посочиха, че трафика при товарните пристанища започва да се нормализира след прекъсванията, причинени от коронавируса и съответните ограничителни мерки.

Натовареността на пристанищата почти се нормализира и прекъсванията, свързани с бума на потреблението около Covid-19, „със сигурност са зад гърба ни“, пише Параш Джайн, ръководител на транспортните изследвания на HSBC за Азиатско-тихоокеанския регион. „Това, на което сме свидетели сега, е масово намаляване на запасите в САЩ“, добавя анализаторът пред CNBC.

Междувременно централната банка на Австралия обяви, че е взела решение да повиши своя референтен лихвен процент до 4,1%, след като е отчела, че данните за инфлацията са се „изместили в посока нагоре“ и че ще отнеме повече време за нейното охлаждане до целта на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още