IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решението на ЯЦБ да запази непроменени лихвите окрили борсовите индекси в Азия

Пазарите обърнаха внимание и на новите данни за фабричната активност в Нова Зеландия, която остава в зоната на свиване за трети пореден месец през май

12:45 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха последната сесия от седмицата с ръстове, след като Японската централна банка (ЯЦБ) запази основната си лихва непроменена на ниво от минус 0,1%, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,66% до 33 706,08 пункта. Индексът Topix се повиши с 0,28 на сто до 2300,36 пункта. И двата показателя надграждат постигнатите по-рано тази седмица 33-годишни пикове.

Основната тема във фокуса на пазарите беше решението на ЯЦБ да запази основната си лихва непроменена, избирайки да подкрепи крехкия икономически растеж на страната във време на растяща глобалната несигурност. Регулаторът остави лихвата на ниво от минус 0,1% и се отказа да направи промени в своята политика за контрол над кривата на доходността, което беше в съответствие с очакванията на икономистите.

В четвъртък бяха публикувани новите данни за търговията на Япония, където износът неочаквано расте през май на фона на стабилните продажби на автомобили. Данни на Министерство на финансите показаха, че износът се е увеличил с 0,6% на годишна база през май – 27-и пореден месец на ръст, воден от увеличение от 66% на доставките на автомобили.

Междувременно вносът намалява с 9,9% през годината до края на април, което представлява втори пореден месец на спад на фона на по-ниските цени на суровините. Медианната оценка бе за намаление от 10,3%.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 юни. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 юни.

В Южна Корея измерителят Kospi записа ръст от 0,66% до 2625,79 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng отчете повишение от 1,07% до 20 040,37 пункта.

В континенталната част на Китай бенчмаркът Shanghai composite напредна с 0,63% до 3273,33 пункта. Показателят Shenzhen записа ръст от 1,11% до 11 306,53 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 прибави 1,06% към стойността си, покачвайки се до равнище от 7251,2 пункта.

Пазарите обърнаха внимание и на новите данни за фабричната активност в Нова Зеландия, която остава в зоната на свиване за трети пореден месец през май. Показателят нараства леко спрямо април до 48,9 пункта.

Инвеститорите реагираха и на данните за цените на производител в Хонконг, които нарастват с 1% през първото тримесечие в сравнение със същия период на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 16.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още