IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишаването на лихвата от ЕЦБ тласна надолу европейските пазари

Единствено лондонският FTSE сред основните индекси на Стария континент не се вписа в низходящата тенденция в четвъртък

20:37 | 15.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари отбелязаха спад в четвъртък, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвите, както се очакваше, и сигнализира за още по-голямо затягане на политиката в борбата си срещу упоритата инфлация, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 0,1%, след като по-рано през деня губеше 0,8% от стойността си.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 единствен сред основните индекси на Стария континент не се вписа в низходящата тенденция и се повиши с 0,34% до 7628,26 пункта. Германският DAX отписа 0,13% до 16 290,12 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,51“ до ниво от 7290,91 пункта. Италианският FTSE MIB и испанският IBEX също се оцветиха в червено в четвъртък.

ЕЦБ повиши депозитната лихва с 25 базисни пункта до 3,5%, най-високото ниво от 22 години насам. Това беше осмо поредно повишаване на лихвата от централната банка. Инфлацията в еврозоната е 6,1%, над три пъти повече от целта за 2% на ЕЦБ.

„Това беше напълно очаквано, тъй като (председателят на ЕЦБ Кристин) Лагард вече заяви преди няколко седмици, че лихвите трябва да бъдат повишени още, за да се върне инфлацията на потребителските цени към целта“, коментира Стюарт Коул, главен макроикономист в Equiti Capital.

„Истинската новина според мен е, че перспективите за инфлацията също бяха ревизирани нагоре. Да, ревизиите са малки, но те показват, че ще видим още повишения на лихвите преди ЕЦБ да пожелае да направи пауза“, допълва той.

В сряда Федералният резерв в САЩ остави непроменена лихвата си, но сигнализира, че ще пристъпи към общо повишение от най-малко половин процентен пункт до края на тази година.

Чувствителният към лихвите банков сектор отписа 0,8%, а технологичният сектор се понижи с 0,6 на сто. Секторът на здравеопазването прибави 0,4%, а дефанзивните акции ограничиха загубите при по-широкия индекс.

Книжата на H&M поскъпнаха с 3,7%, след като шведската верига магазини за дрехи съобщи, че юни е започнал добре.

Британският онлайн магазин за дрехи ASOS прибави 14,8% към стойността си, след като съобщи, че новата му стратегия започва да работи с връщането му към рентабилност.

Като цяло индексът на търговията на дребно нарасна с 0,3%.

Британската технологична компания Halma отписа 3,4%, след като перспективите за годишните ѝ маржове разочароваха.

Цената на акциите на SoftwareOne се повиши с 18,7%, след като Bain Capital Private Equity направи оферта за швейцарската компания за управление на софтуер, която я оцени на 2,9 млрд. швейцарски франка (3,21 млрд. долара).

Книжата на Informa поскъпнаха с 3,4%, след като компанията повиши прогнозите за годишната си печалба и приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още