IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В търсене на изгодни сделки инвеститорите повишиха леко цената на петрола

Суровината поскъпна след поредица от понижения непосредствено преди централните банки да вземат решения за политиките си

10:09 | 13.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва във вторник заради търсенето на по-изгодни сделки, възстановявайки се от понеделнишкия спад. Повишението на цената е ограничено, защото инвеститорите остават предпазливи преди Федералният резерв и другите централни банки да вземат ключовите си решения за паричните си политики, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху петрола „Брент“ поскъпват с 40 цента, или 0,56%, до 72,24 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишава с 67,38 цента, или 0,26%, до 67,38 долара за барел.*

И двата бенчмарка поевтиняха с около 3 долара в понеделник, след като анализаторите изтъкнаха нарастващите глобални доставки и притесненията за търсенето точно преди ключовите данни за инфлацията и двудневната среща на Фед за паричната политика, която приключва в сряда.

„Някои инвеститори търсеха сделки след засилените разпродажби в предишния ден, а други изчакваха заради спекулациите, че Саудитска Арабия може да съкрати производството си допълнително“, смята Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities.

Цените на петрола може да се понижат още повече заради несигурното възстановяване на китайската икономика, добави той и предположи, че цената на WTI ще варира в интервала 62,50 до 75 долара за барел през лятото, но ще бъде предимно под 70 долара за барел.

Повечето участници на пазара очакват Фед да остави лихвите непроменени след срещата си в сряда. Лихвените повишения засилиха долара, превръщайки деноминираните в долари суровини в по-скъпи за купувачите с други валути, и оказаха влияние върху цените.

Очаква се Европейската централна банка да повиши лихвените проценти с още четвърт процентен пункт в четвъртък, за да се справи с упоритата инфлация, а Японската централна банка, която ще съобщи плана си в петък, се очаква да продължи със своята изключително хлабава политика.

В Китай разочароващите икономически данни от миналата седмица засилват притесненията за търсенето при най-големия вносител на суров петрол, компенсирайки повишението на цените, предизвикано от обещанието на Саудитска Арабия да съкрати добива си с още 1 млн. барела дневно през юли.

Пазарът очаква прогнози за търсенето от страна на ОПЕК+ и Международната агенция по енергетика по-късно във вторник, каза Окоши.

„Според нас последното понижение в цената на петрола засилва шанса Саудитска Арабия поне да отложи съкращенията, които е планирала за юли“, твърдят анализатори на National Australia Bank в коментар.

„Въз основа на това спекулациите на пазара за възможни допълнителни съкращения на доставките при следващата среща на ОПЕК+ ще направят цената нестабилна.“

Миналата седмица Саудитска Арабия заяви, че ще намали добива си през юли с 1 млн. барела на ден до 9 млн. на ден, което е най-голямото съкращение от години, за да повиши цените.

*цени към 9:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още