IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари не намериха единна посока преди срещите на централните банки

Тази седмица централните банки в Европа, САЩ и Япония ще вземат решения по паричните си политики

12:16 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари не успяха да намерят единна посока в предпазлива търговия в понеделник, докато инвеститорите се готвят за решенията на централните банки в Европа, Япония и САЩ тази седмица. Предстои да излязат и данните за инфлацията в САЩ, които вероятно ще повлияят на решението на Федералния резерв, предава Ройтерс.

Широкият индекс MSCI за Азиатско-Тихоокеанския регион без Япония се повиши с 0,07% до 521,24 пункта, след като достигна най-високото си ниво от над един месец от 521,94 пункта по-рано в сесията. Показателят бележи ръст от 4% за месеца.

Японският индекс Nikkei приключи с 0,41% нагоре. Пазарите в Австралия са затворени.

Миналата седмица централните банки на Австралия и Канада изненадаха пазарите, увеличавайки лихвите, за да укротят упоритата и трайна инфлация. Това предизвика опасения, че Фед може да направи същото, заемайки по-твърда позиция на срещата през юни.

Според стратезите на Citi Фед може да се сблъска с урока, който други централни банки като тази на Канада научиха – нужно е още затягане на паричната политика, за да се свали инфлацията до 2%.

Пазарите оценяват на 71% вероятността Фед да направи пауза във вдигането на лихвите, когато се срещне на 13-14 юни, показва инструментът на CME FedWatch.

Макар че инвеститорите имат своите съмнения по кой път ще поеме Фед тази седмица, те са по-сигурни, че ЕЦБ, която ще се срещне в четвъртък, ще увеличи лихвите и ще запази ястребовия си тон.

„Очакваме (председателят на ЕЦБ Кристин) Лагард да запази ястребовата си позиция за инфлацията, твърдейки, че трябва да се направи още на инфлационния фронт“, казва Мохит Хумар, икономист за Европа в Jefferies.

В Китай индексът Shanghai Composite изгуби 0,3% от стойността си, но Shenzhen Component поведе ръстовете в региона, напредвайки с 0,78% до 10 873,74 пункта.

В Хонконг показателят Hang Seng записа спад от 0,45%.

В Южна Корея пазарът също излезе на червено, като измерителят Kospi се понижи с 0,47% в края на деня до 2629,35 пункта, оттегляйки се от най-високото ниво от година, което отбеляза в петък. Индексът Kosdaq завърши на зелено с ръст от 0,23% до 885,76 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още