IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 се изкачи над 4300 пункта за първи път от август*

Акциите на Tesla поскъпват с около 5% след сделката с General Motors относно достъпа до супербързите зарядни станции на електромобилния концерн

17:37 | 09.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси записват ръстове при старта на редовната търговия в последната сесия за седмицата, докато инвеститорите вече гледат към следващата седмица, когато се очакват да бъдат публикуваните новите данни за инфлацията в САЩ, а Федералният резерв ще заседава, за да коригира курса на своята парична политика спрямо икономическите тенденции, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,21% до 33 906,31 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,49% до ниво от 3415,08 пункта, като за първи път от август насам индексът преминава границата от 4300 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 0,91% до 13 358,9 пункта.

Акциите на Tesla поскъпват с около 5%, след като стана ясно, че най-големия американски производител на автомобили General Motors Co. е подписал сделка на електромобилния концерн за използването на мрежата му от супербързи зарядни станции.

Цената на акциите на GM се повишава с 0,5 на сто.

Инвеститорите се подготвят за новите данни относно индекса на потребителските цени и двудневното заседание на Фед следващата седмица. Към момента пазарите отчитат почти 75% вероятност централната банка на САЩ да преустанови покачването на лихвите.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 9 юни. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 9 юни.

Охлаждането на пазара на труда също подкрепя залозите сред трейдърите. В четвъртък Министерството на труда публикува доклад, според който броят на заявленията за помощи при безработица в САЩ нараства през миналата седмица до най-високото си ниво от октомври 2021 г., което предполага, че обявените съкращения на персонала от страна на работодателите вече се изпълняват.

Подадените за първи път заявления за безработица се увеличават с 28 хил. броя до 261 хил. броя през седмицата, приключила на 3 юни. Това е най-голямото увеличение от юли 2021 г. и надминава всички прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се увеличава съответно до 3,763% и 3,904 на сто.

Доларовият индекс, който отчита силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита ръст от 0,07 на сто до 103,41 пункта.

На петролните пазари цената на сорта Брент се понижава с 1,29 на сто до 75,96 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняват с 1,71% до 71,29 долара за барел.

Цената на златото расте с 1,1% до 1980,3 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 09.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още